Rozdíl mezi účastníky – 72 let

Jarní neděli  v minulém týdnu zpestřilo  v sokolovně již III. sušické setkání harmonikářů – nesoutěžní přehlídka hráčů na harmoniku. Pořadatelem bylo tradičně kulturní centrum a stejně jako v předchozích letech  se  přehlídka setkala s vellkým zájmem ze strany muzikantů i  posluchačů. Moderátor Jaroslav Hlaváč  se letos ocitl i v roli gratulanta – několika ze soutěžících předal  pozornost k životním jubileím a při té příležitosti zjistíl, že mezi nejmladším a nejstarším účastníkem byl věkový rozdíl neuvěřitelných  72 let!

 

Zaplněný sál sokolovny naslouchal téměř dvacítce vystoupení harmonikářů z Plzeňského a Jihočeského kraje, nejmladší hráčka přijela  z Prahy. Tradičně zahajoval místní přehlídku Jaroslav Čermák, čerstvý osmdesátník.

img 8239

 

Jako další se představili  Václav Rubáš, Jaroslav Kostečka, Špedlovi, Písečtí blonďáci a překvapením byla vynikající hra nejmladší harmonikářky přehlídky, desetileté LUISY SUCHOCHLEBOVÉ z Prahy, která na harmoniku hraje 3,5 roku. Diváky i ostřílené matadory svou hrou nadchla a po zásluze ji vyprovázel velký potlesk.

img 8297

 

Nato sál rozezpívali (a jen o chvilku později i roztančili)  Zdeněk Krýsl, Václav Šmíd, Josef Lhotecký a kašperskohorští Kůrovci, dobře známí  posluchačům z mlázovského zámku, kde pravidelně účinkují při “Posezení s harmonikou”. Se svým vozembouchem a nevšedními tanečními kreacemi atmosféru nedělního odpoledne ještě více rozveselili.

img 8320

 

img 8384

 

Bohužel letos nedorazili  zahraniční hosté ze Zwieselu, kteří s sebou vozí také posilu nejmladší generace (Lukas Hartl,11). Jejich nepřítomnost ale vzápětí vynahradili  Karel Kadlec a Miroslav Kotala, Jan Lomen (duchovní otec přehlídky, který ji společně s Hankou Krousovou z kulturního centra uvedl do života v roce 2011), Josef Doubek a Adolf Malý, Jan Tišler, Václav Nečas, Miroslav Hrdlička a  nejstarší účastník, dvaaosmdesátiletý Zdeněk Pavlík. 

Nálada byla celé odpoledne výborná a tančilo se i mezi stoly.

img 8384

 

Zakončením třetího ročníku nesoutěžní přehlídky bylo společné vystoupení všech harmonikářů, při němž nechyběla samozřejmě Vejvodova Škoda lásky, kterou si s chutí zazpívali všichni. Ještě společné foto a  třetí ročník končí. Tak zase za rok, s novým elánem, písničkami a nadšenými posluchači na shledanou!

img 8506

 

Poděkování za bezchybnou organizaci a technické zajištění patří pracovníkům Sušického kulturního centra, muzikantům z kapely Compact a za podporu a sladké dárky pro jubilanty sponzorům akce (Pekařství Bandur a Cyklo servis Míčka).  Oživená tradice každoročního setkávání harmonikářů má důstojné pokračování. Svědčí o tom zájem muzikantů o účast na dalším, již IV. ročníku příští rok.

Další fotografie najdete ZDE.

-red-

 

Licence Creative Commons
Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko