Nemocnice – bohatá nebo chudá?

 
Nemocnice – bohatá nebo chudá?
 
 
 
Je to již 6 měsíců. Dne 14.9.2020 rada města Sušice ve funkci valné hromady odvolala jednatele Pavla Haise a Václava Radu a dosadila na jeho místo jednoho z členů dozorčí rady. Díky tomuto necitlivému zásahu před začínající druhou vlnou pandemie koronaviru zchudla nemocnice o 10 lékařů a několik zaměstnanců středního zdravotnického personálu.
 
„Dočasně“ uzavřené chirurgické oddělení nebylo doposud otevřeno i přes několik slibovaných termínů znovuotevření. Volná kapacita lůžek chirurgického oddělení nebyla využita ani pro pacienty s Covid-19, přičemž využití těchto lůžek by mohlo pravděpodobně zabránit tomu, aby VZP zrušila registrace na chirurgické oddělení. Pokud totiž chirurgické lůžkové oddělení neplní svou funkci po dobu šesti měsíců, hrozí, že registrace na provoz tohoto oddělení bude zrušena. Totéž se stalo za působení bývalého provozovatele nemocnice, kdy město Sušice převzalo nemocnici bez těchto důležitých registrací. Nemocnice, do níž bylo investováno více než 60 milionů korun, a které byla na tento rok městskými zastupiteli schválena dotace dalších 29 milionů, tak nejen že odchodem lékařů přišla již o část svého bohatství, ale může se stát, že ztratí možnost poskytovat jednu z nejdůležitější akutních služeb, tj. chirurgie pro obyvatele regionu.
 
Jak moc velký vliv to bude mít i na chirurgickou ambulanci v nepřetržitém provozu se neodvažuji předvídat, ale obávám se, že pokud nemocnice o tyto registrace přijde, získat je znovu v budoucnu bude jistě velmi složité. Stejně jako projít úspěšně výběrovým řízením pro pořízení CT přístroje.
 
Doufám, že zastupitelé města Sušice, kteří v prosinci 2019 vzali na vědomí a doporučili valné hromadě zvolit variantu provozu nemocnice o třech akutních lůžkových odděleních, komplementu a laboratoře, za tímto provozem pro obyvatele nejen Sušice, ale i celého regionu stále stojí.
 
 
Zuzana Hrabá
{jcomments off}