Nehodláme čekat na lepší zítřky s prázdným diářem

Nehodláme čekat na lepší zítřky s prázdným diářem

 

„Návštěvnický provoz na hradě Kašperk obvykle začíná už s jarními prázdninami, tedy koncem února. Hrad bývá veřejnosti otevřen o víkendech až do konce dubna, o Velikonocích pak po všechny sváteční dny. Denní provoz se pravidelně zahajoval začátkem května, kdy jezdívaly zejména školní výpravy.“ Tak na úvod popisuje standardní zahájení návštěvnické sezony kastelán nejvýše položeného královského hradu Kašperk. S Václavem Kůsem jsme se povídali o změnách se kterými se během pandemického roku musel vypořádat a o tom, jak si zkracuje čekání na první letošní návštěvníky.

 

 

90846187 3102405719804032 6371061359110520832 n 

 

S jakými změnami se posádka hradu za uplynulý rok musela vypořádat?

 

Rok 2020 byl oproti řadě předchozích let ve všech ohledech odlišný. Jednak vzešla z jara nezbytnost dát posádku vůbec dohromady, protože jsem po svém nástupu na konci sezony roku 2019 zůstal na hradě sám. A když už jsme se ve skutečně nadějné sestavě dali dohromady a připravili se na první březnové otevření, přišla zplna první vlna čínské chřipky. Plnohodnotného otevření památky se návštěvníci, a my s nimi, dočkali teprve koncem května. I když jsme v první polovině října museli znovu nuceně zavřít, i tak loňskou sezonu považuji za úspěšnou. Jednak to byl pro nás křest ohněm, protože se všichni turisté vydali na Kašperk v relativně krátkém období. Nicméně návštěvnický provoz a především naši zaměstnanci a brigádníci to ustáli znamenitě. Navíc se v areálu nádvoří právě dokončovala stavba nových bezbariérových toalet pro veřejnost, takže i návštěvníci situaci přijali shovívavě a trpělivě. I během tak krátké sezony se uskutečnila celá řada vydařených akcí, a to především tradičních žánrů, na něž jsou návštěvníci po léta zvyklí. Ať to byly oblíbené letní noční prohlídky, Dny šumavského Trojhradí nebo především divadelní představení Spolku Kašpar z Divadla v Celetné, kteří se po letech vrátili do prostor bývalého hradního paláce, tentokrát premiérově s Macbethem. Mimochodem, v době krátkého prosincového uvolnění se poslední kulturní akcí stala Popelka nazaretská, kterou Kašpaři uvedli pod širým nebem na hradním nádvoří. Zkrátka a dobře, výzev se vyrojilo loni dost, nicméně dokázali jsme na ně pohotově reagovat, a dokonce jsme díky nim uskutečnili zcela nové formáty. Vedle již zmíněného prosincového divadla na sněhu pod širým nebem to byl například oživený Pustý hrádek, kde byla zrealizována výstava o předsunutých opevněních a prodej občerstvení a suvenýrů pro příchozí výletníky. Řekl bych však, že spíše než o náhradu běžného provozu na jinak zavřeném hradě, se jednalo o svým způsobem o extrémní sport.

 

 

Jaké úkony jsou zapotřebí na hradě mimo sezónu provádět a čemu jste se věnovali od podzimu do jara vy?

 

O hrad je třeba neustále pečovat a provádět jeho údržbu, protože díky vysoké nadmořské výšce je památka vystavena často extrémním projevům počasí. Sezona kvůli nucené uzavírce předčasně skončila už v první polovině října, větší část prací jsme proto uskutečnili ještě na podzim. Zima je letos dlouhá, památka spí a já osobně doufám, že v květnu bude sníh už jen příležitostně, nesouvisle a dočasně, aby se konečně dalo zase pracovat venku. Plánované jsou výškové práce, odstraňování náletových dřevin z hradeb nebo nátěr jižní střechy nad spojovacím ochozem mezi purkrabstvím a palácem. Nezbytné jsou také kamenické práce na Pustém hrádku, kde je třeba zajistit narušenou korunu zdiva. Od podzimu do jara jsme alespoň stihli ošetřit ochrannými nátěry dřevěné konstrukce ve věžích a pokračovat v další etapě obnovy západní bašty, která slouží jako zázemí pro naše sezonní návštěvníky. Stavební úpravy také doznala provozovna grilu na nádvoří a elektroinstalace.

 

 

Za normálních okolností by touto dobou byl hrad přístupný návštěvníkům. Jakými činnostmi si pestříte čekání na turisty?

 

 

Vzhledem vytrvalé zimě podstatnou část vyplňuje štípání a přesun palivového dříví, četba, studium historie a příběhů hradu. Přiznám se ale, že nefungovat půl roku bez návštěvníků, mimosezonních prohlídek a možnosti uskutečnit v podsklepení purkrabství nějaké divadlo nebo koncert, že taková zima mi je už fakt dlouhá. Turisté chodí k hradu pořád a mě mrzí, že je nemohu vzít dovnitř a povědět jim o hradu spoustu zajímavostí.

 

Chystáte pro návštěvníky nějaké novinky?

 

Přes zimu jsme aktualizovali texty prohlídkových okruhů, mezi nimi jsme pak výrazně obměnili jeden ze dvou základních, a tak představíme nově „Proměny hradu“. Prohlídkový okruh se mimo jiné zaměří i na stavebně-historický vývoj hradu Kašperk v nedávné minulosti. Na scéně se objeví znovu dětské prohlídky, v nichž usilujeme přístupnou a hravou formou o poučení i našich nejmenších návštěvníků.

Momentálně je v přípravě venkovní výstava připomínající natáčení prvního dílu pohádky Anděl Páně. Tou bychom chtěli otevřít sezonu ve fázi, kdy bude možné pustit návštěvníky alespoň na nádvoří. Jinak se také snažíme výrazně povznášet návštěvnický komfort. Vedle zmíněné provozovny grilu čekají na návštěvníky nové lavičky nebo skutečně bytelné a stylové odpadkové koše. Nové bezbariérové WC bude během jara ještě obložen modřínem, prostor nádvoří byl zatravněn a prostor zastřešené venkovní expozice na nádvoří bude zplna využit po celou sezonu, mimochodem také nově vkusně osvětlen. Již vloni byly s úspěchem zavedeny originální vratné obaly, do nichž si i letos můžete nechat načepovat výtečné a exkluzivní hradní pivo Šplhavec nebo některou ze sedmi osvěžujících příchutí limonády Šumavěnka. Pokud čtenáři chodívají na Kašperk pravidelně, tak inovací a řady drobností si jistě všimnou.

 

V nejisté době se plánuje jistě špatně. Ale dočkají se letos návštěvníci tradičních kulturních akcí, které bývají s hradem Kašperk spojeny?

 

Živá kultura chybí i mě, takže se ten pandemický deficit budu snažit vrchovatě dohnat. Situace je sice stále povážlivě nejistá, ale na Kašperku nehodláme čekat na lepší zítřky s prázdným diářem. Vrcholem sezony se stane shakespearovské léto, kdy na přelomu července a srpna prostor hradního paláce uvítá vždy na několik dnů hned tři hry anglického klasika: Sen noci svatojánské, Macbetha a obnovenou premiéru Romea a Julie. Osobně se těším na noční prohlídky, jež se pravidelně pořádají v červenci a srpnu. Představují méně známé kapitoly z dějin hradu Kašperk a skýtají ohromné tvůrčí možnosti a dramatické zapojení i pro naše letní brigádníky. Utěšeně pokračuje spolupráce s hrady Rabí a Velharticemi, a proto se letos, pokud vše vyjde, těšme opět na dvoje tematické Dny šumavského trojhradí. Červnové se budou týkat obléhání a obrany hradů, zářijové vás zasvětí do tajů středověkého odívání.Loňská první pandemická sezona nám rázem smetla veškerý předem připravený program akcí. Nezbývalo, než postavit celou dramaturgii za běhu zcela od začátku. I tak si myslím, že si leckdo přišel na své. Ať se jednalo například o jeden z posledních koncertů frontmana folkové legendy Pacifik, Tonyho Linharta, nebo vystoupení největšího symfonického gongu na světě, v podání Angličana Beara Lova. Pevně věřím, že navzdory nejistotě se i letos uskuteční neméně povedené akce pro širokou veřejnost. Se vší zarputilostí pro to udělám maximum.

 

Je něco, co bys chtěl závěrem vzkázat čtenářům a případným návštěvníkům? 

 

Závěrem bych si dovolil vzkázat, že stejně jako brzy skončí zima, tak ustane i epidemie, a život se konečně vrátí do původních kolejí. My na Kašperku se na Vás budeme těšit a vynasnažíme se Vám zpříjemnit svobodný pohyb na čerstvém vzduchu, jenž bude jistě korunován mnohými skvělými zážitky. Tak, jak se na nejvýše položený královský hrad Kašperk sluší a patří. A nezapomeňte, z Kašperku uvidíte vše s nadhledem!

 

 

Sarah Huikari

{jcomments off}