Dnes je Světový den dárců krve

 

Dnes je Světový den dárců krve

 

 

       V Česku je zhruba čtvrt milionu dobrovolných dárců krve. Stejné množství lidí pak daruje krevní plazmu. Zachraňují tím životy lidí v akutních stavech a pomáhají zvýšit kvalitu života vážně nemocných, kteří se bez léků vyrobených z krevní plazmy neobejdou. Všichni společně si dnes 14. června připomínají Světový den dárců krve.

 

       „Dobrovolným dárcům, kteří chodí pravidelně darovat krev či plazmu, vděčí za životy a zdraví tisíce lidí. Od dětí až po seniory. Mnoho z nás se alespoň jednou ocitne v situaci, kdy je náš život na darované krvi či krevní plazmě závislý,“ vysvětluje hematoložka Alice Drábková ze společnosti sanaplasma.

 

 

       Na COVID-19 protilátkách nezáleží

 

 

       Pro potřeby podání léků z plazmy při operacích nebo pacientům po úrazech přitom nezáleží na tom, zda dárce plazmy prodělal COVID-19 a jestli má v krvi protilátky. „Plazma mužů, jež prodělali COVID-19, je žádaná pro pacienty se závažným průběhem onemocnění COVID-19. Nicméně u ostatních pacientů závislých na lécích z plazmy na množství protilátek nezáleží. Proto může darovat plazmu opravdu téměř každý zdravý dospělý,“ zdůrazňuje hematoložka. 

 

 Marta Vokurková

 

{gallery}Jitka/rok2021/cerven/darci{/gallery}


{jcomments off}