Sklářská pouť v Anníně

 

Sklářskou královnou Annínska bude i další dva roky Ludmila

 

ann3 

       Stovky lidí přilákala další sklářská anenská pouť v Anníně. Třídenní slavnosti začaly už v pátek večer v kapli v Anníně nad sklárnou, kde jsou nově uložené korunovační klenoty sklářské královny Annínska. Poté, kdy klenoty královna Ludmila za účasti a asistence několika turistů z této kaple vyvedla, odešla do kostela na Mouřenci, kde za klavírního doprovodu prof. Luboše Přibyla zazpívala Bára Basiková. Zazněly písně Pie Jesu, Veni Domine nebo písně z muzikálů. 

 

00 uvodnik

 

       V sobotu se otevřely sklárna v Anníně i brusírna v Rajsku, prohlídky nabídl i kostel na Mouřenci nebo kaple nad sklárnou v Anníně. Krátce před polednem se vydaly na cestu průvody. Od annínského mostu a sklárny v Anníně přijela na náves v kočáře taženém koňmi za doprovodu majitelů sklárny a hlavního organizátora pouti Lukáše Miloty královna Ludmila. Letos poprvé jel kočár od sklárny v Anníně, v minulých letech vždy jezdil z brusírny v Rajsku. Královna Ludmila na návsi zahájila oficiálně pouť. Další hodinu vyplnil zpěvem muzikant, moderátor, režisér a herec Jiří Bláha, který zároveň celou pouť bez nároku na honorář uváděl.

 

       Po vystoupení country uskupení Neznámá šumavská kapela přišlo první sčítání Aniček v Anníně. Setkalo se jich 11. Nejmladší byla z Annína a je jí 20 měsíců. Naopak té nejstarší bylo už 90 a přijela z Kundratic. Mezi sečtenými Aničkami byla ale i jedna narozená v americkém Wisconsinu.

 

ann1

 

       V 15 hodin se lidé na Annínsku dozvěděli, že sklářskou královnou Annínska bude i další dva roky Ludmila. Původně si měli lidé královnu volit. Přihlásila se ale jediná kandidátka, a proto byla volba odložena o 2 roky a královna byla následně korunována na základě dekretu o jmenování. Sklárna Annín darovala královně další sadu korunovačních klenotů – žezlo, jablko a korunu – kterou vyrobila jejich současná sklářka Kateřina Melíšková.

 

       Klenoty se staly součástí sklářského pokladu trvale vystaveného v annínské kapli. Nově korunované královně zahrál 19letý heligonkář z Viechtachu Anton Wühr, který panovnici následně doprovázel hudbou i při její první projížďce kočárem po svém království. V 16 hodin pódium ovládla dámská country beatová kapela Medúzy. Jeden z vrcholů pouti přišel v 18 hodin, kdy za zvuku zvonů z nedalekého Mouřence zatančili na improvizovaném travou porostlém parketu před pódiem Annínské ženy. Jejich tanec sezóny na písně Václava Neckáře sledoval velký počet místních i přespolních. Annínské ženy se vyrovnaly s odchodem některých členek a doplnily své stavy o dospělé i dětské tanečnice a jejich soubor zůstává „domácím stříbrem“ Annínska. Ještě než ženy zatančily, pochutnali si návštěvníci pouti na jejich vlastnoručně upečených koláčích. Annínské ženy odměnilo publikum bouřlivým potleskem.

 

20220723 181827

 

       Potlesku se dočkala i Petra Černocká, která byla s manželem a zároveň kytaristou Jiřím Pracným hlavním hostem sobotního programu na návsi. Petra Černocká zpívala, vyprávěla a získala si publikum svou bezprostředností, vtipem a laskavostí. Posluchači i posluchačky pochválili, jak dobře vypadá a mnozí se se zpěvačkou i vyfotili. Jedna fotka byla speciální. Byla na ní Petra Černocká spolu s přítomnými Aničkami. Scénu pak ovládl kejklíř Honza, který předvedl akrobacii se židlemi. Při finálním bodu vystoupení, kdy kejklíř stál na třech na sobě postavených židlích, diváci snad ani nedýchali, aby se kejklíř na židlích ve výšce udržel.

 

20220723 193541

 

       Večerní zábavu obstarala jako každý rok kapela Dobrý ještěr. Při slavnostním přípitku organizátoři pouti oznámili, že ta další Annínská pouť bude od pátku 28. do neděle 30. července 2023. Už se pomalu stmívalo, když vtrhly na scénu opět Annínské ženy se svým kankánem. Jednu z řady přestávek, které kapela během hraní udělala, vyplnil opět kejklíř Honza se svou ohňovou show. Poslední tanečníci šli spát až pozdě v noci, skoro nad ránem.

 

       V neděli nabídla pouť už tradičně duchovní část. V 11 hodin se z návsi vydalo procesí do kaple nad sklárnou, kde od 11:30 farář Jenda Kulhánek sloužil poutní mši svatou. Ta byla i letos sloužena za zemřelé annínské rodáky a další obyvatele. Při mši lidé věnovali modlitbu paní Erice Hofmann z rodiny annínských sklářů, která zemřela letos v německu v 96 letech. Annín milovala, považovala ho za svůj jediný domov a do posledních chvil se do vesnice ráda vracela. Mše se účastnili její dcera s manželem a další příbuzní.

 

       Nedělní odpoledne, které bylo na rozdíl od soboty, velmi horké, zpříjemnili na návsi v Anníně Ondra Hrách a Kuba Šmaus z dua Flaškinet. Na různě naplněné a naladěné lahve zahráli písně všech žánrů. A také se vyfotili s přítomnými Aničkami.

 

       Nedělní večer, tradiční tečka za poutí, patřila vzpomínce na zemřelého šumavského vypravěče a patriota Emila Kintzla. V 17 hodin se desítky lidí potkaly u annínského mostu, u křížku, který Emil Kintzl obnovil. Muzikanti ze Sušicka zahrály několik Kintzlových oblíbených písní, šumavskou hymnu zahráli na trubku Herbert Hones a na harmoniku Jiří Potužník.

 

20220724 171414

 

       V 18 hodin mohli lidé vzpomínat na Emila Kintzla v kostele na Mouřenci. Kintzlovy oblíbené písně od Jaroslava Ježka, ale i zhudebněné písně Jaroslava Seiferta a další písně zahrál a zazpíval Miroslav Paleček. Ze záznamu k lidem promluvil i sám Emil Kintzl, jehož fotografie visely na zdi. Po celou pouť zdobily oltáře v kostele na Mouřenci skleněné výrobky ze sklárny Annín a z brusírny Rajský dvůr, do kterých naaranžovala květiny floristka Hana Kindelmannová Šebestová. V neděli večer pak královna uložila opět své korunovační klenoty do kaple v Anníně a definitivní tečkou za poutí byla noční prohlídka Mouřence.

 

Děkuji všem, kteří přišli nebo přijeli na pouť. Doufám, že si dlouho připravovaný program užili.

 

       Děkuji všem, kteří na pouť přispěli finančně nebo jakýmkoliv jiným způsobem pomohli s přípravou a samotnou organizací našich slavností. Moc si vážím každé pomoci.

 

       Děkuji také všem prodejcům a provozovatelům atrakcí, že nám celé ty roky zůstávají věrní. Táhneme skoro všichni za jeden provaz a věřím, že je to při té pouti poznat. Annínsko žije, ať ije Annínsko!“ uzavřel hlavní organizátor pouti Lukáš Milota.

 

– lm –

 

Prohlédněte si fotogalerii, která vás provede nejdůležitějšími okamžiky letošní annínské pouti:

 

    {gallery}Jitka/rok2022/cervenec/anncer{/gallery}  


 

{jcomments off}