ilustrhasici

Hráz z traktorů a zásahového vozu

Povodně z pohledu hasičů: hráze i z traktorů

– Plzeňský kraj –

 

Ačkoliv to venku vypadá, že se snad vrátilo jaro, bohužel se některé části země stále vzpamatovávají a ještě nějakou dobu vzpamatovávat budou, z velké vody. V Plzeňském kraji jsou řeky v drtivé většině na normálu, začíná odklízení následků záplav. Od pátečního večera jsou v plném nasazení všechny složky IZS včetně hasičů a armády.

 

 

Od páteční noci do pondělního poledne (31. května – 2. června) zasahovali hasiči u téměř 500 událostí souvisejících s povodněmi. Na řešení těchto situací byly nasazeny jednotky PO profesionálních i dobrovolných hasičů. Do záchranných prací byl prostřednictvím ústřední koordinace zapojen také Záchranný útvar HZS ČR, Policie ČR a Armáda ČR.

 

Postupně byly vodou stiženy všechny oblasti Plzeňského kraje. Nejhorší situace v pátek byla na Domažlicku, v sobotu pak největší škody voda nadělala na Rokycansku a na Plzeňsku. Ještě v neděli dopoledne to vypadalo, že se velká voda vyhne Tachovsku, ale kolem 15 hodiny odpoledne ukázala voda svoji sílu i tam, nejen v nejvíce postiženém Plzeňsku, Klatovsku a Rokycansku. V pondělí byla nejvážnější situace na Plzeňsku a Rokycansku.

 

 

Záchrana z vody

 

Od pátku hasiči usilovně pátrali po vodákovi, který byl naposled spatřen nad jezem ve Starém Plzenci. Hasiči z řeky vylovili pouze kajak, pádlo a brašnu s doklady. Tělo voda doposud nevydala.

 

K další záchranné akci z vody vyjeli hasiči v sobotu do Rabštejna nad Střelou. Osobní auto zůstalo uvězněno uprostřed řeky, dvě osoby stihly vylézt z auta na střechu. Vrtulník LZS nemohl vzlétnout. Hasiči zachránili obě osoby pomocí člunu, vozidlo Hummer nebylo možné z důvodu silného proudu vyprostit, voda dosahovala autu až po střechu.

V neděli se kvůli zvýšené hladině vody jednotka se musela brodit vodou do zahrádkářské kolonie v Koterově. Když přišli hasiči na místo, osoby, které měli hasiči evakuovat, sdělily jednotce, že se evakuovat nebudou, zásob mají dost, počkají do rána a pak se rozhodnou. K prvnímu schodu u chaty chybělo ještě 2,5 metru.

 

Ve Zvíkově z kempu hasiči evakuovali dvě osoby. Ty byly odvedeny strání. V kempu hasiči vystavěli protipovodňové hráze a odčerpávali vodu z restaurace.

Ve Štěnovicích hasiči zachránili muže. Ten byl uvězněn vodou ve své chatce.

Z jezdeckého oddílu v Lobzích hasiči pomohli s evakuací koní.

 

 

Nepřetržitě byly monitorovány všechny vodní toky, odčerpávána voda ze zatopených objektů, odklízeno bahno, zejména na Rokycansku pak probíhalo intenzivní pytlování písku a stavba protipovodňových hrází. K jejich výstavbě ale byly využity i jiné prostředky – provizorní hráz v Hostouni na Domažlicku vytvořili hasiči pomocí traktorů a zásahového vozidla. Vodu tak odklonili do jedné z ulic, kde nehrozilo žádné nebezpečí zatopení.

 

 

Popadané stromy také v Sušici

Kromě čerpání vody a událostí přímo spojených s vodou, museli hasiči odklízet také popadané stromy. Ty se ve většině případů vyvrátily vinou podmáčené půdy

.

V Sušici hasiči odstraňovali stromy, které hrozily pádem do potoka a jeho přehrazením, které mohlo vyústit v další rozlití z koryta.

 

 

Zítra neproběhne zkouška sirén

První červnová středa se ve městech obejde bez polední akustické zkoušky sirén. Rozhodl o tom Krizový štáb Generálního ředitelství HZS ČR.

 

 

 

Připomínáme – psychologická poradenská linka MV – povodně 2013

 

Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Policejním prezídiem zřídilo 2. června psychologickou poradenskou linku pro lidi zasažené povodněmi.

 

Linka funguje NONSTOP na telefonním čísle: 974 834 688

 

Linka je určena zejména pro občany zasažené povodněmi a jejich blízké, slouží však také profesionálům (praktičtí lékaři, zástupci obcí, pedagogové, psychologové, členové Integrovaného záchranného systému), kteří zde mohou zjistit informace, jak optimalizovat své postupy při práci s lidmi zasaženými povodněmi.

 

Povodňová informační linka Plzeňského kraje: 800 900 799.

 

-red, hzs-