Úspěšnost při maturitách

Jak dopadly letos maturity v Sušici?

Maturitní zkouška ve školním roce 2012/2013 se skládala ze dvou částí – společné (státní) a profilové (školní). Aby student u maturity uspěl, musí úspěšně složit povinné zkoušky obou těchto částí.

Model maturitní zkoušky se opírá o Školský zákon č. 561/2004 Sb. a vyhlášku č. 177/2009 Sb. ve znění pozdějších novel.

Na sušickém gymnáziu se konaly písemné zkoušky společné části maturit od 2. do 14. května, ústní zkoušky společné a profilové části maturit 16.-21. května.

V didaktických testech společné písemné části všichni uspěli, písemnou práci z češtiny a cizího jazyka absolvovali rovněž všichni úspěšně. S hodnocením písemných částí maturit byli studenti seznámeni u ústních zkoušek. Letos se maturity v celé republice konaly v jedné úrovni.

 

Ředitele sušického gymnázia PaedDr. Víta Potužáka jsme se ptali na výsledky letošních maturit:

Dva žáci se k maturitě “neprobojovali“. Bylo přihlášeno celkem 53 žáků, jeden student zkoušku ze zdravotních důvodů nedělal. Státní část absolvovalo 51 žáků se 100% úspěšností. Profilovou (školní) absolvovalo 52 žáků s 98% úspěšností (neprospěl jeden). Jestli se nemocný žák a neúspěšný žák k podzimní maturitě přihlásí, nevím, ale je takový předpoklad.

 

Letošní výsledky dopadly velmi dobře, lépe než v roce minulém. Na vysoké školy se hlásí v podstatě všichni. Kolik jich bylo přijato, zatím nevím, jelikož se zkoušky teprve rozbíhají.“

V příštím školním roce bude na gymnáziu otevřena jedna třída čtyřletého a jedna třída osmiletého studia.“

 

 

K výsledkům ‘zkoušek z dospělosti’ se vyjádřil také ředitel SOŠ a SOU Sušice Ing. Jaromír Kolář:

Celkem maturovalo 74 studentů – z toho 2 uspěli s vyznamenáním, 51 žáků prospělo, 20 žáků neprospělo (z toho 16 z matematiky). Úroveň byla jednotná pro všechny, 10 žáků se k maturitě nedostalo. Kolik jich bude maturovat na podzim zatím nedokážeme říct.

Co se týká zhodnocení  výsledků – lépe zvládli maturitní zkoušky ti, co si zvolili cizí jazyk, horší výsledky jsou v matematice. Studenti volili raději zkoušku z matematiky z důvodu, že se nepíše písemná část, při čemž dotace hodin matematiky není ani poloviční, jako je např. na gymnáziu. Celkově jsou výsledky srovnatelné s loňským rokem. Kolik studentů se hlásilo a kolik bylo přijato na VŠ bohužel zatím nevíme.

Zájem o studium je rovněž srovnatelný s loňským rokem, v 1.kole odevzdalo zápisový lístek 150 uchazečů (v loňském roce jich bylo 160), žáky prvních ročníků jsme nabrali do deseti studijních a učebních oborů a v prvních ročnících budeme otevírat 6 tříd.“

 

 

Jak budou vypadat maturity v následujícím školním roce, to dnes s určitostí nikdo říct nemůže. Ministerstvo školství se vyjádřilo v tom smyslu, že zůstanou stejné jako v letošním roce, takže by studenti měli opět dvě povinnné zkoušky ve společné a dvě až tři povinné zkoušky ve školní části maturit.


(as)