Čeká nás konečně léto

Máme za sebou další sérii deštivých dní, kterou předpověděli meteorologové. Nedělní srážky byly spíše lokálního charakteru, úhrny však nebyly zanedbatelné a pohybovaly se místy i přes 10 mm/24 hodin, nejvíce srážek spadlo v okolí Vacova, Strašína a také na Netolicku. Ještě výraznější srážky zasáhly Šumavu v pondělí 10. června, srážky nebyly plošné, ale opět se vyskytovaly přeháňky, které byly i velmi vydatné. Nejvíce pršelo na Kubově Huti, kde spadlo přes 45 mm. Od úterý se srážky objevily jen vyjímečně, úhrny byly zanedbatelné. I teploty byly příjemné, v nižších polohách byly ve středu až kolem 23°C.

 

Čtvrtek bude zcela beze srážek, obloha bude z počátku jasná nebo skoro jasná, k večeru začne přibývat oblačnosti. Teploty vystoupí na letní hodnoty 25°C až 28°C. Pátek začne velkou oblačností s občasným deštěm nebo přeháňkami, které budou ustávat a v odpoledních hodinách dojde ke zmenšování oblačnosti. Ochladí se na 18°C až 21°C.

Víkendové počasí snad všechny potěší. Očekává se teplé a slunečné počasí, které může vyjímečně překazit bouřka. Teploty budou v sobotu do 28°C, v neděli ještě o stupeň tepleji.

I na začátku nového týdne bude velmi teplo, nižší polohy zažijí zřejmě letošní první tropický den, teploty se ojediněle očekávají až k 31°C. Velmi teplé počasí přinese i bouřky z tepla, kterých ale nebude zřejmě mnoho. Teplé budou nejen dny, ale i noci, teploty místy neklesnou pod 15°C. 

 

(ir)

 

Nedělní večer 8. června u Volar