Začalo výběrové řízení na ředitele nemocnice

Změny v nemocnici

Sušická nemocnice bude od nového roku pracovat pod novým vedením. Minulý týden ve čtvrtek proběhlo zahájení výběrového řízení na ředitele Nemocnice Sušice, o. p. s. Výběrová komise hodnotila pět přihlášených uchazečů. Jak první kolo řízení probíhalo a jestli nakonec správní rada vybrala nového ředitele, na to se ptáme jejího předsedy Ing. Stanislava Karase.

 

Proč bylo vypsáno výběrové řízení na pozici ředitele sušické nemocnice?
„Jde o standardní postup – stávající ředitel MUDr. Jiří Šedivý měl smlouvu na tři roky, ta končila v prosinci 2012. Tehdy již nechtěl pokračovat ve výkonu funkce ředitele, ale dohodli jsme se ještě na jednom roce, tedy do konce roku 2013. Je pololetí, proto je aktuální řešit nastávajícího ředitele.”

 

Uchazečů bylo pět. Jakého dosavadního profesního zaměření jsou a odkud pochází přihlášení uchazeči?
„Není mezi nimi žádný lékař. Všichni splňovali předpoklady pro výkon funkce z hlediska dosavadní praxe, ať už jako manažeři nebo pracovníci ve vedoucích funkcích. Přihlásil se zájemce například. z Vrchlabí, ale i z Prahy, plzeňska, jeden ze Sušice.”

 

Jaký závěr a doporučení od výběrové komise vzešlo směrem ke správní radě, která ředitele jmenuje a odvolává?

„Výběrová komise, která se skládala z 10 členů (pozn. red. – zástupci Správní rady, zakladatele – města Sušice, nemocnice, Lékařského odborového klubu), ve čtvrtek odpoledne zasedala a prověřila jednak formální náležitosti přihlášek zájemců a následně i individuální pohovory. Poté sestavila pořadí uchazečů a předala své doporučení správní radě. Ta se ještě ten večer usnesla na tom, že s nabídkou místa ředitele sušické nemocnice osloví prvního kandidáta v pořadí a  pozve jej do dalšího kola řízení, kde bude třeba ujasnit si podmínky, za kterých mu bude eventuelně pozice nabídnuta a pokud nevznikne rozpor mezi nabízenými a očekávanými podmínkami, smluvně zajištěna. To, předpokládám, by mělo být zhruba do konce července.”

Na jak dlouhé období bude uzavřena smlouva s novým ředitelem nemocnice?
„Správní rada navrhuje manažerskou smlouvu na tři roky od 1. ledna 2014.”

 

Je uvažovanou součástí nabídky ze strany  nemocnice /města také bydlení v Sušici?
„Vedení města potvrdilo, že je v případě zájmu připraveno nabídnout k okamžitému bydlení byt. Záleží ale na dohodnutých podmínkách. Tříleté období, na které bude smlouva uzavřená, nemusí být pro někoho motivací k přestěhování se do Sušice.”

 

Už jste vybraného kandidáta informovali o výsledku prvního kola řízení? Jaký bude další postup v případě, že nedojde k dohodě o podmínkách?
„Ano, osobně jsem mu adresoval výsledek prvního kola a pozval jej  k dalšímu jednání. Pokud by  námi oslovený kandidát odmítl, oslovili bychom dalšího v pořadí. Jestliže by došlo k situaci, že se ze všech kandidátů nepodaří jmenovat do funkce nového člověka, pak je tu prostor pro nové výběrové řízení, ale to nechci předjímat, nemyslím si, že by k tomu v případě Sušice došlo.”

 

Děkuji za odpovědi.

V sušické nemocnici se ale za poslední dva měsíce událo změn více. Výběrové řízení na post ředitele nebylo jediné. Od června proběhly ještě další dva personální přesuny. MUDr. Jiří Choc, dosavadní šéf sušické záchranky se k 1. 6. 2013 stal z rozhodnutí výběrové komise přednostou nelůžkového oddělení ARO a MUDr. Petra Vyhnalová byla ke stejnému datu jmenována na jeho místo – do funkce vedoucího lékaře záchranné služby.

 

Situaci kolem sušické nemocnice sledujeme průběžně. Po uzavření výběrového řízení si budete moci přečíst rozhovory se stávajícím i nově jmenovaným ředitelem, pokusíme se zjistit, jak je na tom sušická nemocnice ve vztahu ke kraji a co ji letos čeká z hlediska investic, nových projektů, změn apod.

Andrea Staňková