Cyklomagistrála stála už 71 milionů

A není to konečné číslo. K dosavadním trasám teď přibude další úsek Skelná – odbočení Vysoké Lávky na Prášilsku, který by měl být v provozu v listopadu letošního roku. Rok 2014 by měl projekt uzavřít posledním chybějícím úsekem Nová Hůrka – Skelná.

img 7534 img 7543

Investorem akce je Správa NP a CHKO Šumava. „Letos budovaný úsek se u odbočení na Vysoké Lávky napojí na dva již hotové, končící v Mechově u Srní a šumavská cyklomagistrála se postupně stane nejdelší a ucelenou cyklostezkou na Šumavě,“ uvádí Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí NP.

 

Podle slov ředitele parku Jiřího Mánka jde o doplnění dosud chybějícího úseku. Kolaři si pohyb po již hotových cyklostezkách pochvalují a nezanedbatelné není ani to, že jejich pohyb je mnohem bezpečnější a má určitá pravidla.

 

K dokončení cyklomagistrály, která bude ve finále měřit kolem 43 kilometrů chybí ještě poslední část mezi Novou Hůrkou a Skelnou – ta je teď právě ve fázi projektování.

 

Jak potvrzuje Josef Jiřička, celkové náklady od roku 2006 dosáhly cca 71 milionů korun. Na některé z úseků se podařilo získat dotace, výstavba nynějšího – 3,2 kilometrů dlouhého úseku ze Skelné na Vysoké lávky vyjde na 10 milionů korun. Finance na tuto část se podařilo sehnat z OP Životní prostření (OPŽP).

-tz, red-