koupaliste

Nové koupaliště na příští sezónu

Koupaliště letos chybí, ale nezmizí,  právě naopak. Začala realizace projektu  jeho kompletní opravy a vzniku Rekreačního Otavského parku.

 

Otava v Sušici je v tropických dnech obležená po obou březích na všech místech, kde je možné sejít k vodě a chladit se. Maminky s malými dětmi ale postrádají dětský bazén a brouzdaliště venkovního koupaliště, které je pro letošní sezónu uzavřeno. Nevyhovující technický stav a stále se zvyšující náklady na udržení alespoň dostačujících bezpečnostních a hygienických pravidel k tomuto rozhodnutí přiměly město už dlouho před letní sezónou. Naštěstí Sušice má, na rozdíl od méně šťastných měst která neleží na řece, další variantu letního koupání a v současné době se rozběhl projekt R. O. P. – Rekreační Otavský park.

 

Venkovní koupaliště už po léta volalo po rekonstrukci a letos, zdá se, se jeho revitalizace podaří také díky tomu, že byla šance získat na jeho realizaci evropské peníze. Byl vypracovaný projekt, vyčísleny náklady a podána žádost. Úsoěšně.

 

Peníze jsou

Městu Sušice se na projekt Rekreačního Otavského parku podařilo získat dotaci ve výši zhruba 13 milionů korun z ROP NUTS II Jihozápad, vlastní podíl města je kolem dvou milionů korun. Celkové náklady se vyšplhají k 18 milionům korun. Smlouva o přidělení dotace byla podepsána právě v pondělí 22. července.

 

Celý projekt byl zahájen v září loňského roku. Letos v srpnu by měla začít jeho fyzická realizace, první návštěvníky by nové městské koupaliště a celý park měl přivítat začátkem července příštího roku.

 

V současné době se dolaďuje projektové dokumentace, na základě upřesnění detailů plánovaných oprav a úprav.

 

Nová podoba

Revitalizace areálu zahrnuje nejen opravy bazénů. Žádné ze stávajících zařízení ani objektů nepodlehne demolici v pravém slova smyslu, ačkoliv pravděpodobně nejviditelnější změnou na první pohled bude úbytek jednoho z velkých bazénů (bývalý dětský). Opravou a obnovou projde velký bazén, dětské brouzdaliště (bude nové), šatny, technické zázemí, sociální zařízení (včetně sprchy pro invalidy).

 

Samotný venkovní prostor pak ‘dostane’ nové lavičky, koše na odpadky, herní prvky, přibudou uzamykatelné skříňky pro inline bruslaře.

 

Milovníci vody a pohybu se mohou těšit na bazénovou síť pro vodní volejbal, skluzavky… Ale i mimo vodu bude dostatek prostoru pro sportovní vyžití – stávající hřiště nahradí nové s pískovým povrchem a mimo rámec projektu pak postupně vzniknou i další místa pro aktivní odpočinek.

Rekonstruovaný areál bude dalším „dílkem“ do pomyslné mozaiky městských sportovišť. Zapadá do ní i čerstvě dokončený skate park. Nabídka volnočasových sportovně relaxačních aktivit ve městě je a bude opravdu bohatá a naplňuje deklarované motto ‘Město Sušice podporuje sport’.

-as-

Informace k projektu poskytla Lenka Jandová, investiční technik města.