bazen

Ještě jednou bazén

Ze zasedání zastupitelstva města – sušický bazén:

Výstavba krytého bazénu je primárním předmětem zájmu rady města a zastupitelů. Právě na středečním jednání zastupitelstva byl bazén jedním z hlavních bodů.

 

Zejména se hovořilo o výsledku jednacího řízení bez uveřejnění  mezi městem Sušice, technickým dozorem investora (Correct a. s.) a společností Hochtief CZ a. s. která provádí stavbu bazénu.

Z dosud uzavřených jednacích řízení bez uveřejnění vyplynulo, že v souladu s požadovanými změnami ze strany investora (město Sušice) je zapotřebí navýšit finanční prostředky na stavbu o 3,7 mil. korun. Celkem se tedy navýšení proti původně uvažovanému objemu pohybuje těsně pod hranicí 11 milionů korun.

 

Další jednání ohledně postupu výstavby stále probíhají a budou probíhat tak, aby stavba mohla pokračovat a byl dodržen poslední avizovaný termín dokončení – 1. čtvrtletí roku 2014.

 

V závěru zprávy o současné situaci kolem stavby bazénu vyjádřila zastupitelka Ing. Stárková pochybnost o správnosti procesních kroků vedených radou ve věci schvalování některých závažných dokumentů (projektová dokumentace, výběr nejvhodnější nabídky, smlouva o dílo…) a vyslovila obavu, že některé z kroků, které přísluší rozhodnout zastupitelstvu a nebylo-li tak učiněno, jsou neplatné. K této problematice vznesla dotaz na odbor dozoru a kontroly veřejné správy MV ČR.

 

Po poměrně napjaté debatě starosta města uzavřel diskusi o tomto bodu tím, že přednesl stanovisko rady města k tomuto problému, které podpořilo soulad se zvyklostmi letité obecné praxe ve většině obcí a krajů ČR, která nebyla ze strany vyšších kontrolních orgánů nikdy zpochybňována. Připomněl zároveň usnesení zastupitelstva města od roku 2010, v nichž byly stěžejní dokumenty zastupitelstvem projednány a schváleny.

Řekl, že na případy, na které upozorňovala Ing. Stárková, nelze aplikovat citovaný §41 odst. 2 zákona o obcích (neplatnost dokumentu), protože v příslušných bodech bylo řádně rozhodnuto. V souladu a po konzultaci s právníkem města uvedl, že formalistické trvání na tom, aby zastupitelstvo schvalovalo vlastní text smlouvy o dílo, je nesprávné a zbytečné.

 

Podle posledních informací redakce by se práce na bazénu opět měly naplno rozjet v příštím týdnu.

 

-as-