Nejlepší pivo na Šumavě dostanete od Míly Bělského

Tedy přesně: Nejlepší Pilsner Urquell čepuje na Šumavě Miloslav Bělský  ve Wellness & Sport hotelu  Šumava v Amálině údolí pod Kašperskými Horami. Že je to pravda, to potvrzují nejen samotní hosté, ale má na to oficiální ‘glejt’ –  od  čtvrtka stvrzuje jeho nový titul VICEMISTR ČR v čepování piva, který získal v 8. ročníku prestižního Pilsner Urquell Master Bartender ČR v Plzni.

belsky vicemistr

Dvacítka těch nejlepších (18 mužů a dvě ženy) se utkala  v náročné soutěži, která probíhá ve dvaceti zemích a  která vítěze (Tomáš Hrnčíř, Praha) katapultuje na mistrovství světa. To se symbolicky uskuteční v den a na místě, kde byl Pilsner Urquell před 171 lety poprvé uvařen – 5. října v Plzni.

belsky1

Úroveň soutěžících je rok od roku lepší, nechybí jim šikovnost, důslednost, sebevědomí ani profesionalita, jak potvrzovali shodně ambasadoři piva, kteří propagují plzeňský ležák po světě.

 

Soutěž není jen o tom “načepovat a jít”, ale hodnotí se například chování k zákazníkům a rozlišení jednotlivých druhů hostů, soutěžící absolvovali písemný test znalostí a dovedností a zátěžový test, kdy čepovali pivo pro veřejnost v centru Plzně.  S porotou vedli pohovor o vztahu k pivu, o sobě, o vztahu k zákazníkům a obchodu.

 

Šéf poroty, Václav Berka, sládek z Prazdroje, byl s kvalitou soutěžících velmi spokojený. “Každý z nich se může stát vítězem a postoupit do světového finále,” řekl.

 

Dostat se do soutěže ale není jen o tom přihlásit se. Dvacítku těch “nej” vybrali ‘tajemní zákazníci’, kteří přihlášené adepty sledovali inkognito v mateřských podnicích.

 

Prestiž a reklama pro podnik,  kde  pracuje, to je  třešnička na dortu. Tou hlavní odměnou pro Mílu Bělského je  probojování se do finále a a získaný titul.  Vědomí, že opravdu “umí” a je po zásluze oceněný. Však se o  úspěch v této soutěži nepokoušel poprvé:

img 6719

“V roce 2009 jsem viděl záběry ze soutěže v televizi, tak jsme s kamarádem dohodli, že to taky zkusíme. V regionálním kole jsem skončil šestý. Pak jsme se přihlásili na další ročník, to už pro mě bylo úspěšnější, tam jsem se z pátého místa v regionálním kole postoupil do finále, kde jsem skončil na čtvrtém místě.”

 

Je ta soutěž náročná? Co všechno musíte splnit?

“Řekl bych že náročná je hodně. I tím, že je dvoudenní, to znamená naprostou soustředěnost a neudělat chybu.  Hodnotí se například čepování půllitru na tzv. hladinku z otočných kohoutů, pak třetinka klasickým způsobem z klasického kohoutu, dělali jsme písemný test, pohovor  s porotou, součástí byla degustace piva – tam byl chyták -, pak chování a vystupování pro veřejnost a ještě další věci.”

img 6716

Jak jste vnímal soupeře a celou atmosféru?

“Bylo to jednak zajímavé, poučné, ale i příjemné. Mám  třeba radost i z toho, že se  účastní i ženy a musím říct, že jsou velmi šikovné.”

 

Jak to, že jste byl jediným zástupcem Plzeňského kraje, pivního matadora?
“Ono jich bylo přihlášených víc, ale  zřejmě neprošli v utajeném hodnocení a tak se do finále nedostali. Je to škoda, souboje mohly být zajímavější.”

 

Je vidět, že se s pivem dost vymazlíte … jste původně Plzeňák, máte  ho v krvi?

“Ne, já jsem původně z Klatov, ale  osm let už žiju v Sušici. Ale  samozřejmě praxi mám, pak jsem nabíral zkušenosti právě v těchto soutěžích a pak v jednom speciálním programu Pilsner Urquell Ambassador.” 

 

Co pro vás ocenění  a titul Vicemistra ČR v čepování piva  znamená?

“Samozřejmě mám velkou radost a určitě se pokusím příští rok o ještě lepší výsledek. Na mistrovství světa bych chtěl. Je to prestiž a velká reklama pro retauraci a celý podnik kde pracuji. A samozřejmě  ta soutěž samotná, letitá a mezinárodní, přináší s sebou cenné zkušenosti.”

 

O co vám uteklo vítězství?

“Výčepní který vyhrál je opravdu zkušený borec, třikrát po sobě byl ve finále – prostě byl lepší,” usmívá se Míla Bělský a dodává: “prostě  utekl nějaký bodík a oslnil třeba porotu víc než já.”

img 6717

Odrazilo se to, že jste Vicemistrem ČR v čepování piva, nějak na provozovně, kde pracujete? 

“Když jsem přede dvěma roky žádal ředitele hotelu o místo, tak se mě ptal, co bych tady chtěl změnit. Řekl jsem mu, ať mi nechá volnou ruku ohledně piva, že si tu ‘vymazlím’ výčep a udělám  tu nejlepší pivo na Šumavě.”

img 6718

 

Pane řediteli – podařilo se to ?

Bc. Jaroslav Hranička : “Určitě, to je  vidět už delší čas a tohle ohodnocení je dalším důkazem. Jsem rád, že jsem tuhle personální změnu před dvěma lety udělal. Poměrně často slýchám od hostů, že sem rádi jezdí na pivo, hostíme často komerční akce z daleka a většinou avizují, že k nám rádi jezdí právě kvůli dobrému pivu. Prostě jsem spokojený, co víc dodat,” dodává s úsměvem ředitel

 

Slavnostní vyhlášení  a předání ocenění těm nejlepším probíhalo v plzeňské Měšťanské besedě. Jaký byl samotný finálový večer? Věřil jste ve vítězství, nebo alespoň “na první trojku”?

“No, ve vítězství…… věděl jsem co umím a že jsem neudělal žádnou  závažnou chybu. Takže – doufal jsem. Když vyhlašovali třetí místo, tak to pak ze mně úplně spadlo. Říkal jsem si pak – no, na třetím místě Praha, tak to nějaký Kašperky, natož Mílu Bělskýho, to nevyberou… A pak to přišlo…. Vicemistr ČR! Moc děkuju všem svým kamarádům a podporovatelům, kteří tam se mnou byli, protože udělali takovou atmosféru, jakou snad neměl ani vítěz. Bylo to hrozně fajn a užil jsem si to. Cestou na pódium jsem uklidnil rozklepaná kolena, díky gratulantům, a pak už jsem  měl jen radost. Nikdy na to nezapomenu a doufám, že přříští rok se zase zadaří a….”

 

Budete se nějak, více nebo jinak,  připravovat?

“Kvalitu čepuji celý rok, takže je to spíš o ‘vybrušování’… Je to místy o cviku, místy o novinkách, prostě tak, jak to s sebou nese praxe.”

 

Budeme držet palce a těšit se, že se Šumava bude moci pochlubit mistrem ČR, který to pak ve světové soutěži natře všem ostatním konkurentům. A ještě jednou gratulujeme!

 

Součástí slavnostního večera v Měšťanské besedě bylo také udělování titulu Honorary Connoisseur – Čestný znalec Pilsner Urquell. Z rukou Václava Berky ho letos přijal Zdeněk Svěrák, který dlouhodobě a nezávisle šíří věhlas originálního plzeňského ležáku tak, jak to požadují pravidla pro udělení tohoto zajímavého ocenění.

 

“Lásku k pivu mám po tatínkovi. Chodil  občas s kamarády  na pivo k Pinkasům a já nemohl pochopit, proč tak daleko. Až později  jsem zjistil, že to bylo proto, že tam mají to nejlepší plzeňské pivo,” řekl Zdeněk Svěrák  během předávání ocenění.

 

Podtrženo, sečteno – na nejlepší plzeňský ležák si zajeďte na Šumavu, do Wellnes & Sport hotelu Šumava, u výčepu se ptejte po Miloslavu Bělském a pak už jen vychutnávejte ten správně načepovaný zlatavý mok, poklad národa…

 

-as-

 {gallery}susice/2013/srpen/mila_belsky_kopie_web/{/gallery}