Mladí historici ze Sušice jdou do finále

 

V letošním roce se v Chebu uskuteční již třiadvacátý ročník dějepisné soutěže studentů gymnázií. Jedná se o největší, nejtěžší a také nejprestižnější dějepisnou soutěž, které se zúčastní studenti 75 gymnázií z České republiky a Slovenska. Organizátorem soutěže je chebské gymnázium. Člověkem, který celou soutěž připravuje a řídí je Mgr. M. Stulák, manažer Gymnázia Cheb a učitel dějepisu.

 

Mimořádně velký zájem o účast zavedl v letošním roce novinku – krajská kola. Celkově se letošních krajských kol ve 14 krajích ČR a 8 krajích SR zúčastnilo 208 gymnázií České republiky a 49 gymnázií Slovenské republiky. Téma soutěže se každý rok mění, pro letošní rok se stanovilo téma Od vzniku Československa do konce II. republiky.

 

p5131080

 

 

Studenti Gymnázia Sušice byli pravidelnými účastníky všech předcházejících ročníků, bylo jisté, že se budou chtít nominovat i do letošního podzimního finále. Vyučující i soutěžící si uvědomují, jak je soutěž náročná. Ke zvládnutí soutěžních otázek, nad nimiž se mnohdy zapotí i renomovaní historici, musí studenti prostudovat velmi mnoho odborné literatury. Rok od roku jsou otázky stále těžší a záludnější. Vždyť jejich přípravou se zabývají nejvyšší špičky historické obce, např. prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc., Doc. Mgr. Jaroslav Šebek, PhD., plk. PhDr. Eduard Stehlík, prof. PhDr. Roman Holec, CSc.. Samotné soutěže se pak dále zúčastňují renomovaní čeští historici, např. prof. PhDr. Petr Čornej, DrSc., prof. PhDr. Milan Hlavačka, CSc., prof. PhDr. Milena Lenderová, CSc., prof. PhDr. Petr Vorel, CSc., a další hosté, např. novináři, spisovatelé, zástupci Senátu Parlamentu České republiky, Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Na finančním zajištění soutěže se podílí řada firem, podnikatelů, většina členů vlády ČR, poslanci i senátoři, také krajské a městské úřady. Mezi sponzory patří Plzeňský kraj i naše město Sušice. Soutěž tak hospodaří s rozpočtem téměř 2 miliony korun. Mladí historici si tak mohou odnést řadu knih o historii, ti nejúspěšnější ještě získávají tablety, fotoaparáty, dokonce i poznávací zájezdy. Motivace tedy k tomu, aby zúročili více než půlroční přípravu a osvědčili vynikající znalosti.

 

Tříčlenný tým sušického gymnázia ve složení Andrea Roubová, Hana Šebestová a Vojtěch Hlavatý si 9. dubna 2014 vítězstvím v Plzeňském kraji vybojoval postup do chebského finále. V loňském roce ve finále skončil sušický tým těsně pod hranicí první desítky, letos jsou studenti odhodláni bojovat o příčky vyšší. Ve svém volném čase čtou doporučenou literaturu (mnohdy se dá vypůjčit jen ve vědeckých knihovnách velkých měst!), vyhledávají informace na internetu, shání historické časopisy, dokumenty, listují encyklopediemi, prohlížejí obrazové materiály a čtou beletrii k danému tématu. Do 20. listopadu 2014 (termín finále) ještě nějaký čas ke studiu zbývá, to vražedné tempo přichází se začátkem nového školního roku.

 

g uhejtmana1

 

 

g uhejtmana5

 

Jako vítězný tým byli v úterý 13. května 2014 gymnazisté ze Sušice osobně přijati hejtmanem Plzeňského kraje. Setkání se účastnily ještě dva další postupující týmy – gymnazisté z Klatov a gymnazisté z Plas. Setkání to bylo již druhé, neboť on jim v dubnu přinesl zalepenou obálku s otázkami krajského kola. Nejdříve proběhla gratulace k úspěchu a nejúspěšnějším byly předány dárkové předměty. Celá akce se nesla v příjemné a uvolněné atmosféře. Závěrečnou tečkou byl slib úspěšné reprezentace Plzeňského kraje a sušického gymnázia. Slovy naší Andrejky: „ Budeme se snažit, chceme taky jednou vyhrát.“

 

Hodně štěstí a držíme palce.

L. Chalupková a L. Potužáková (učitelky dějepisu)