Pod Kašperkami se ozývala střelba

 

Koncem června se tradičně konal léčebně ozdravný pobyt těžce tělesně postižených bývalých policistů a hasičů v nadační péči v Hotelu Šumava v Kašperských Horách. Nadace pomáhá zlepšit životní podmínky dětem policistů a hasičů, kteří zemřeli při výkonu služby nebo v přímé souvislosti s ní, a také těžce tělesně postiženým policistům a hasičům, kteří utrpěli zranění v přímé souvislosti s výkonem služby.

 

Ve středu 24. června své bývalé kolegy navštívili hasiči a policisté z Plzeňského kraje a připravili pro ně zážitkové odpoledne se spoustou ukázek.

 

amalka ukazky2015  24

 

„Hasiči ze Sušice společně s jednotkou Správy NP a CHKO Šumava předvedli zásah při dopravní nehodě s vyproštěním a lezecká skupina hasičů z Klatov ukázala záchranu osob z výšky pomocí lanové techniky a plošiny AP 37, která slouží hasičům na Slovanech. Policista a hasič zůstávají policisty a hasiči do konce svého života, i když už nejsou ve službě. Svoje zdraví a rodinu obětovali při záchraně jiného života a proto si plně zaslouží od nás uznání,“ uvedla mluvčí plzeňských hasičů por. Mgr. Pavla Jakoubková.

 

amalka ukazky2015  4  amalka ukazky2015  44

 

‘Ukázkový den’ se konal pod záštitou Nadace policistů a hasičů v areálu Wellness & Sport hotelu Šumava. Svou techniku a um předvedli nejenom policisté, ale i hasiči ze Sušice, lezci z Klatov a posádka automobilové plošiny z plzeňské požární stanice Slovany. Samozřejmě nelze zapomenout na dobrovolné hasiče z NP a CHKO Šumava, kteří nejsou jen hasiči, ale také záchranáři – jedná se o First respondery – jejich ale nejčastější činností je kontrola území Šumavy; tito hasiči a záchranáři jsou totiž povoláním správci CHKO a NP Šumava. Na začátku celého ukázkového odpoledne se předvedli příslušníci zásahové jednotky KŘ PČR Plzeňského kraje, kteří za pomoci obrněného vozidla provedli zásah na figuranta nacházejícího se v osobním vozidle. Aby zásah byl co nejreálnější, chlapi, kteří drželi v rukou samopaly, použili rozbušky a postupovali přesně tak, jak by postupovali v reálu – samozřejmě by byl zásah v reálu proveden ještě rychleji, než jej policisté převedli.

 

amalka ukazky2015  15  amalka ukazky2015  20

 

 

Po policistech, kteří se již trochu o vozidlo „postarali“, přišla na řadu simulovaná dopravní nehoda. Mladá žena sjela ze silnice a narazila do stromu, přesně tak si můžeme celou situaci na začátek představit. Na místo okamžitě vyrazili sušičtí profesionální hasiči, mimochodem, ti se účastnili několikrát soutěže ve vyprošťování zraněných osob, a jelikož nehoda byla pomyslně simulována do terénu, kam se nedostane posádka ZZS, na místo vyrazili i správci CHKO a NP Šumava se svojí pásovou čtyřkolkou a osobním terénním automobilem. Celý zásah byl zpomalen tak, aby přihlížející diváci viděli detailně postup při vystříhávání osob z havarovaných vozidel. Hasiči navíc předvedli několik možných způsobů, jak se do vozidla dostat. Po celou dobu zásahu spolupracovali se správci CHKO a NP Šumava (First respondery), kteří se starali o zdravotní stránku zraněné – figurantky. Po vyproštění mladé ženy hasiči ukázali, že pokud zafixují osoby do nafukovací matrace, zraněná osoba se opravdu nepohne.

 

Po hasičích na řadu přišli znovu policisté – a opět příslušníci zásahové jednotky krajského ředitelství PČR Plzeňského kraje. Tentokrát dva policisté ze skupiny slaňovali z plošiny (pomyslný vrtulník) a to v nebezpečné situaci – se střelbou. Zůstaneme ještě ve vzduchu. Jelikož i hasiči mají své lezce, i oni ukázali, jak a co dokáží – a to nepředvedli ještě zdaleka vše.

amalka ukazky2015  141  amalka ukazky2015  155

I milovníci psů si přišli na své během tohoto odpoledne. Kynologové z Plzeňského kraje, kteří byli přítomni, předvedli ukázku výcviku a práce služebních psů. Všem ukázali, že psi, kteří jsou u policie, jsou významnými pomocníky a navíc mají svou „práci“ rádi. Na psech a fenkách opravdu bylo vidět, že je jejich poslání baví. Policisté předvedli psy, kteří vyhledávají akceleranty hoření, zneškodňují pachatele, vyhledávají drogy. Ostatně, to, jak takový pes drogy vyhledá, předvedla fenka Kofí společně se svým pánem a dobrovolníkem, ke kterému byla schována marihuana. A pokud si myslíte, že Kofí po dobrovolníkovi začal skákat, snažila se dostat k „balíčku“ atp., mýlíte se. Fenka vycvičená na vyhledávání drog ukázněně označila štěkotem nález. Během celého odpoledne měli přítomní možnost prohlédnout si veškerou techniku hasičů a policistů. Ať už šlo o výzbroj a výstroj, nebo o samotná policejní a hasičská vozidla, všude mohli nahlédnout, na vše se zeptat.

 

Text a foto Martin Kramer

 

Poděkování policistům, hasičům, záchranářům a hotelu Šumava za perfektně připravený den vyjádřili všichni zúčastnění diváci a zejména členové Nadace. Den, kdy se bývalí příslušníci alespoň nakrátko „vrátili do aktivní služby“, byl pro ně pohlazením po duši.  

 

{gallery}susice/2015/06_cerven/kopie_web/{/gallery}