V Albánii zastřelili kolegu sušických hasičů

AKTUÁLNĚ: Sušičtí hasiči, které ztráta kolegy hluboce zasáhla, zřídili pietní místo za Michala a Aničku u místní požární stanice (ul. Na Hrázi 1).

——————————————————————————————————————————–

{jcomments off}V Albánii v horách na horské silnici v pátek 3. července zabili neznámí útočníci dva české občany. Michal S. a Anna K. byli podle zahraničních médií zastřeleni. Loupežnou vraždu maskovali útočníci  jako nehodu, když jejich auto shodili ze skály.

 

michal svatos

Tragickou zprávu potvrdila včera večer  mluvčí plzeňských hasičů  por. Mgr. Pavla Jakoubková:

“Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje přijal dnes zprávu o tragickém úmrtí dvou mladých lidí v Albánii s hlubokým zármutkem. Jedním z nich byl příslušník HZS PLK, Michal S., který sloužil na požární stanici v Sušici.

Michal byl hasič tělem i duší,  vždy  se  obětoval pro druhé, nejen při výkonu svého povolání. Tragická, a tím více nečekaná smrt ho zastihla během dovolené.

Bude všem kolegům chybět jako skvělý hasič, spolehlivý parťák a neméně skvělý kamarád. Za HZS Plzeňského kraje upřímnou soustrast rodině a pozůstalým.”

 

Hlubokou soustrast rodinám zemřelých  vyjadřuje také redakce isusice.eu a mnoho Sušičanů, kteří  o zprostředkování vyjádření  zármutku nad  zbytečnou smrtí dvou mladých lidí prostřednictvím našich stránek požádalo.

-red-

 

————————————————–

další zpravodajství k tragédii uvádí

(zpravyextra.cz) K obrovské tragédii došlo v pátek ve večerních hodinách v Dukagjinu v severní části Albánie v horské oblasti národního parku Theth, místo patří mezi turisty k nejoblíbenějším. Policie na místě činu našla útočné pušky AK-47, takzvané kalašnikovy, píše albánský deník Albanian Daily News. Jeden z útočníků s nimi mohl jet ve vozidle,“ řekl mluvčí policie. Vrazi ukradli podle dostupných zpráv všechny věci svých obětí,“ píše deník Albanian Daily News.

Policie v souvislosti s případem zavražděných českých turistů zadržela již 16 lidí. Ve vozidle, ve kterém Anna K. a Michal S. cestovali, byly nalezeny otisky prstů, které nepatří ani jedné z obětí. Vzhledem k teorii policie, že jeden z útočníků s nimi jel v autě, se spekuluje o tom, že s nimi mohl jet jako průvodce a záměrně je zavedl do smrtelné pasti, kde čekali jeho komplicové. Podle informací zahraničních médií byli oba zastřeleni zezadu ranou do hlavy.

Vozidlo s těly obou českých turistů našel jeden z místních obyvatel nedaleko místa zveného Prekal u města Škodra. Policie na místo ihned vyslala detektivy a začala zajišťovat stopy a svědky.

Albánská policie vypsala odměnu ve výši 800 tisíc korun za informace, které povedou k dopadení vrahů. Centrem města Škodra, v jehož blízkosti se vražda stala, prochází průvody Albánců s českými vlajkami, zapalují svíčky, vyjadřují soustrast rodinám Anny a Michala.

Na sociálních sítích se krátce po zveřejnění vraždy Michala a Anny spustila vlna solidarity. „Albánci se Čechům omlouvají“, zní jeden z několika příspěvků na Facebooku. Tehdejší albánský prezident a premiér Sali Berisha vyjádřil na sociální síti Facebook soustrast rodinám zavražděných a vyzval ke ztrojnásobení odměny za informace, které povedou k dopadení vrahů Anny a Michala. „Neexistují slova, která by vyjádřila naši omluvu. Pro tu zvěř, která takový strašný čin spáchala, také nemáme slov,“ zní jeden z několika příspěvků na Facebooku.

 

Výsledky pitvy podle albánských médií prokázaly, že Anna i Michal byli z blízkosti střeleni do hlavy. Střelba se údajně odehrála za jízdy, když Michal řídil a Anna seděla vpředu na místě spolujezdce. Vozidlo pak mělo nabourat po nekontrolované jízdě, přičemž střelec byl zraněn. Dokázal ale ještě rozbít sklo a z vozu se dostat. Zanechal v něm všechny své věci, uvádějí zahraniční média.