Svátky prohání doručovatele, záchranku i pojišťovny

Svátky prohání nejen doručovatele, ale i záchranku a pojišťovny

 

 

Záchranáři mezi svátky pravidelně řeší stovky případů. Kosti z kapra už dávno nepatří mezi hlavní vánoční nehody, naopak přibývá domácích konfliktů. Na přelomu roku tak mají plné ruce práce i pojišťovny.

Prožití Vánoc si každý představuje různě. Pro někoho to jsou rozzářené oči dětí sedících mezi dárky pod stromečkem, pro jiné vzácný čas strávený se všemi členy rodiny. Ale asi všichni mají i jedno přání společné: prožít Vánoce bez úhony.

 

Bohužel, jak je patrné ze statistik záchranné služby, se takové přání nevyplní všem.

 

Manželské potyčky jsou na vzestupu

Například záchranka na území Jihomoravského kraje během 24. až 26. prosince loňského roku vyjížděla k 698 případům, přičemž během samotného Štědrého večera šlo o 75 případů. V Plzeňském kraji během Vánocnapočítali 378 výjezdů a v Moravskoslezském kraji dalších 960 záchranných akcí. Příčina jednotlivých úrazů se během svátečních dní liší.

 

„Zatímco během nočních směn mírně vzrůstá počet výjezdů k intoxikacím alkoholem a úrazům spojeným s opilostí a následnými potyčkami, 25. a 26 . prosince pak výrazně vzrůstá počet žaludečních potíží,“ říká Hedvika Kropáčková, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. Samostatnou kapitolou jsou manželské nebo partnerské konflikty, které gradují po požití alkoholu.

 

svatky jidlo

Porcování masa skončilo operací

Po skončení Vánoc se agenda úrazů a zranění přesouvá do pojišťoven. „Likvidujeme pojistné případy vzniklé jak během svátků, tak i krátce před nimi. V čele žebříčků jsou zlomeniny a pohmožděniny. Četné jsou také popáleniny, opařeniny a hlubší řezné rány vzniklé při kuchání ryb nebo porcování masa,“

říká Tereza Kůželová, mluvčí pojišťovny MetLife. Vloňském roce se například řešil případ, kdy paní Lucie při porcování masa vyklouzl zruky nůž. Bohužel padající ostří prořízlo kůži vokolí palce u nohy. Lucie ránu ošetřila, desinfikovala, ale již nevyhledala péči lékaře. Po několika dnech se rána začala hojit a Lucie proto považovala nehodu za vyřešenou. Až po několika dlouhých dnech si uvědomila, že vůbec nemůže nehýbat palcem u nohy. Po vyhledání lékařské péče a rentgenu se zjistilo, že rána byla mnohem hlubší, než se očekávalo a došlo k přeříznutí šlachy. Vlivem dlouhého odkladu bylanevyhnutelná operace. Následné léčení původně drobné nehody se tak protáhlo na řadu týdnů.

 

Rybí kost zaskočí jen výjimečně

 

Vyhledání lékařské péče a včasný zásah odborníka je podle zástupců pojišťovny MetLife zásadní. Některé zdánlivě banální situace totiž mohou vyústit v dlouhotrvající komplikace.

„Mezi méně časté a mnohdy kuriózní patří poranění obličeje či rukou při otevírání sektu nebo úrazy vzniklé při instalaci přípravě běžných i méně běžných typů vánočních výzdob, včetně například pádu ze střechy rodinného domu při instalaci umělého soba,“ dodává Tereza Kůželová . Naopak nejznámější a pro Vánoce nejpřiléhavější úraz, kterým je rybí kost uvízlá v krku, je už vzácným jevem. Ze statistik záchranné služby v jednotlivých krajích vyplývá, že se jedná pouze o ojedinělé případy.

 

Nejčastější příčiny výjezdy Zdravotnické záchranné služby

 žaludeční koliky a žlučníkové záchvaty

 prudké zhoršení stavu u lidí propuštěných z nemocnic domů na Vánoce

 intoxikace alkoholem

 neodborné zacházení s pyrotechnikou

 násilné vyústění manželských nebo partnerských konfliktů

 

Zdroj: Jednotlivé zdravotnické záchranné služby

 

 

BEZPEČNÝ ZÁVĚR LETOŠNÍHO ROKU A OSLAVU ROKU NOVÉHO, BEZ NEPŘÍJEMNÝCH NÁSLEDKŮ,

PŘEJE logo šumava

{jcomments off}

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu