AKTUALIZOVÁNO: škoda 8 milionů

20. 1. 2016; 0:30 hod.:

AKTUALIZOVÁNO: Hasiči vyčíslili škodu požáru  haly  v Kolinci předběžně na 8 milionů korun


Celý úterní den se 15 hasičských jednotek (Plzeň 2×, Domažlice, Klatovy, Sušice 2×, Dlouhá Ves, Hory Matky Boží, Kolinec, Malonice, Mlázovy, Mokrosuky, Plánice, Velhartice, Volšovy) potýkalo s požárem  haly  u kolineckého nádraží. Mráz a nedostatek vody komplikovaly zásah,  na místě zasahovali hasiči s výškovou technikou, chemici z Laboratoře Třemošná a Technického ústavu PO.

 

Specialisté z chemické laboratoře monitorovali  ovzduší, do něhož unikaly látky z hořících plastů a balíků slámy, které byly uskladněny v hale. Nezjistili žádné nebezpečné hladiny látek ve vzduchu.

 

Předběžná škoda požáru se vyšplhla prozatím na 8 milionů korun, příčina  ohně a následně obrovské škody je zatím stále v šetření. Objekt značně podlehl požáru, hasiči museli  rozebrat střechu. Nedostatek vody řešili dovážením cisternami, mráz ale znepříjemňoval hasičům zásah poměrně zásadně – proudnicemi musela neustále protékat voda, aby nezamrzly. 

 

Sušičtí hasiči stihli v podvečerních hodinách ještě jeden výjezd – do Hrádku, kde likvidovali  nebezpečné látky  uniklé na silnici.

-red-

—————————————————-

19. 1. 2016:

Poplach druhého stupně byl vyhlášen  k likvidaci požáru  haly s plasty a balíky slámy v blízkosti kolineckého nádraží. Od rána tu zasahovalo devět hasičských jednotek. V původně drůbežářské hale naštěstí kuřata nebyla, pouze uskladněný materiál – plasty a sláma. I tak je ale zásah, nejen vzhledem k počasí, náročný.

 

denik.cz

 

Hasiči museli nedaleko místa požáru zřídit stanoviště pro čerpání vody, problémy jim dělal i mráz. Aby to hasičským autům a hasičům tolik neklouzalo, místní lidé začali sami solidárně posypávat silnice okolo železničního přejezdu.

 

1

sloup dýmu z hořící haly byl viditelný zdaleka

 

Krátce po dvanácté hodině na místo vyjely další jednotky, které se zapojily do boje s plameny. Podle situace na místě lze usoudit, že s požárem hasiči (postupně podle informací redakce už 15 jednotek)  budou bojovat až do pozdních odpoledních, možná večerních hodin.

 

 3  4

5

6

 

Na místě samotném  pomáhají likvidovat  následky požáru  nejen profesionální a dobrovolní hasiči, ale  zapojili se i policisté a místní obyvatelé. Od rána tu střídavě mrznou a pracují desítky lidí, jimž patří poděkování za obětavost a nasazení.

M. Kramer

Foto: Martin Kramer/sumava.eu, David Kojan /denik.cz