kostel sv. Prokopa

Obnovujeme kostel sv. Prokopa. Pomůžete nám?

Obnovujeme kostel sv. Prokopa. Pomůžete nám?

(Spolek pro obnovu kostela sv. Prokopa v Prášilech)

 

Nechápeme obnovu sakrálního prostoru jako „oprašování památek“ (na to toho tady opravdu moc nezbylo), ale jako nutnost vrátit do života obce něco, bez čeho nikdy nebude úplná.

Naše první pokusy zahájit obnovu sakrálního (posvátného) prostoru se datují již k roku 1999. Od té doby jsme zorganizovali workshop pro architekty a studenty architektury, výstavu prací účastníků – výsledků workshopu a následnou diskusi na téma „kostel a jeho role v současné komunitě“ ve Frágnerově galerii v Praze, výstavu v Prášilech s anketou pro návštěvníky a následně její sociologické vyhodnocení, diskusní pořad v Českém rozhlase stanici Vltava…

 

V roce 2011 jsme v rámci přípravy shromáždili dostupné archivní materiály (včetně projektu na odstřel kostela (1978 – střílelo se 4. 1. 1979) a připravili podklady pro zjišťovací archeologický průzkum, který jsme prováděli na jaře 2012. Na základě výsledků tohoto průzkumu jsme zpracovali projekt pro ohlášení terénních úprav a v roce 2013 jsme započali s odhalováním zdiva presbytáře. V letošním roce plánujeme odhalení větší části půdorysu kostela a následně zpevnění odhaleného zdiva. Poté by mělo následovat odstranění zásypu podlahy kostela a podle stavu dochované dlažby její doplnění a vyrovnání (podrobnosti se budou upravovat také v závislosti na tom, co se nám podaří ze země vydolovat). V další fázi bychom rádi tuto základnu – jakési malé náměstí – doplnili o zvonici a malou kapli (zatím ve stavu ověřování hmotových variant). No a k tomu už zbývá jenom doplnit zvonici o zvony, prostor „lodi kostela“ o lavice a vysokou zeleň při cestě, navazující na zbytky stromořadí, které zde kdysi bylo.

 

Spolupracujeme s ŘK farností a obcí Prášily, jezdí nám pomáhat přátelé z blízka i daleka. V loňském roce jsme uspořádali, společně s profesory taneční Konzervatoře DUNCAN CENTRE Praha dvě představení pod názvem „Modlitba tancem“. Výtěžek obou představení (u sv. Mikuláše v Kašperských Horách a sv. Mořice v Anníně) se stal základním vkladem na nově zřízený účet pro obnovu kostela sv. Prokopa v Prášilech.

V sobotu, 26. dubna 2014 od 8:30 do 15:00 hod. budou pokračovat práce na obnově našeho prášilského kostela. Pokud chcete přijít, být u toho a přiložit ruku k dílu, budete vítáni. Získat podrobné informace mohou všichni zájemci na adrese: prokopto.prasily@gmail.com

 

Pro shromažďování finančních prostředků na obnovu kostela sv. Prokopa jsme založili účet:

č.ú.: 260 126 515/0300

IBAN: CZ93 0300 0000 0002 6012 6515

kostel oprava

kostel oprava 1

Foto: Vladimír Černý