Jiřina Jirásková bude odpočívat mezi nejbližšími v jižních Čechách

Jiřina Jirásková (17. 2. 1931 – 7. 1. 2013)

Poslední místo odpočinku její maminky a její velké lásky Zdeňka Podskalského, bude zřejmě i místem uložení ostatků herečky Jiřiny Jiráskové – v jihočeských Malenicích. Tak si to legendární a nezapomenutelná česká hvězda stříbrného plátna, která zesnula 7. ledna, přála. Zemřela po dlouhé nemoci ve věku 81 let ve svém bytě v Praze na Vinohradech. V podvečer byla převezena na Šumavu do Vlachova Březí a v pátek budou její ostatky převezeny zpět do Prahy, kde se s ní ve Vinohradském divadle od 10 hodin může naposledy rozloučit veřejnost a o dvě hodiny později její herečtí kolegové.

 

Jižní Čechy Jiřina Jirásková milovala, v Malenicích měla domek, často navštěvovala i nedaleké Hoštice, kde měla přátele díky natáčení Troškovy trilogie „Slunce, seno…”, v níž hrála paní učitelku Hubičkovou. S úctou a dojetím na ni jako na velmi příjemnou ženu a velkou herečku vzpomíná například paní Marie Pilátová, která si v trilogii zahrála Konopníkovou.

 

Jiřina Jirásková se narodila 17. února 1931 v Praze. Vystudovala DAMU, hrála nejprve rok Hradci Králové, v roce 1951 se stala členkou pražského Divadla na Vinohradech, jehož byla v letech 1990-2000 také ředitelkou. Ve svém domovském divadle strávila 60 let.

jirinajiraskova2

 

První velkou roli před kamerou dostala v dramatu Smyk v roce 1960, pak hrála ve filmech Každá koruna dobrá a Pohled do očí. V 60. letech objevil její ojedinělý komediální talent režisér Zdeněk Podskalský. V 70. letech ale pro ni nastala nucená přestávka na jevišti i před kamerou, na filmovém plátně ji mohli diváci opět vídat od roku 1983 v nesmrtelné roli zdravotní sestřičky ve filmu Karla Kachyni Sestřičky. V televizi a ve filmu vytvořila více než 140 rolí. Do její filmografie a do srdcí diváků a obdivovatelů se navždy zapsala například postavami z filmů Einstein kontra Babinský (1963), v seriálu Sňatky z rozumu (1968), Světáci (1969), Ďábelské líbánky (1970), Křtiny (1981), v již zmíněné trilogii Slunce seno …, Sestřičky (1983), Fany (1995), Jedna kočka za druhou (1993), Anděl Páně (2005), Vrásky z lásky (2012), ale i třeba jako paní Kekulová v seriálu Pojišťovna štěstí nebo babička Králová v Životě na zámku a mnoha dalšími.

 

Přestože měla zajímavý hlas, dabingu se téměř nevěnovala, i když se jí podařilo nadabovat Elizabeth Taylorovou ve filmu Kdo se bojí Virgínie Wolfové. Za svou kariéru nasbírala mnohá významná ocenění, naposledy byla v roce 2008 uvedena do Dvorany slávy v televizní anketě TýTý 2008.

 

Vdaná byla dva roky za herce Jiřího Pleskota, životním partnerem po dvacet sedm let jí byl Zdeněk Podskalský. Oba muži jejího života jsou pochováni na stejném místě, jaké pro svůj poslední odpočinek zvolila i herečka.

 

hrobpodskalsky

 

Režisér Jiří Strach, který s herečkou pracoval na několika filmech a spolu si vytvořili úzký přátelský vztah, řekl, že „odešla hraběnka s modrou hereckou krví”. Tohle označení Jiřině Jiráskové, dámě vždy elegantní, šarmantní, s velkým životním nadhledem a rozhledem, rozhodně patří.

(red)

Zpracovano podle zdrojů: nova.cz, denik.cz, tn.cz,foto M. Kopecký-heraldika-patriot.cz, M. Kalášek/ Mediafax