Ochranáři pomáhají obojživelníkům přežít

V letošním roce na sebe nechalo jaro poměrně dlouho čekat. Když už se konečně oteplilo a roztál sníh, vše se okamžitě probudilo k životu. Dlouho na sebe nenechali čekat ani obojživelníci, kterým tak začal jarní tah za rozmnožováním. A jelikož jejich cesta není jednoduchá a často vede i přes překážky jako jsou komunikace plné projíždějících aut, staví každoročně ochránci přírody ze ZO ČSOP Šumava na vytipovaných lokalitách zábrany, které brání jejich vstupu do komunikace.

Zábrany, s nimiž se můžete setkat, jsou ze stavební perlinky a zajištěny dřevěnými kolíky. Každých 20 až 25 metrů jsou v zemi instalovány sběrné nádoby, do kterých obojživelníci, kteří nemohou projít přes zábranu, následně spadnou. Minimálně 1x denně dochází k vybírání těchto nádob a přemísťování obojživelníků přes komunikaci k vodní ploše. S přemísťováním žab značně pomáhají i místní dobrovolníci.

 

zaby1

Míst, kde tito užiteční obojživelníci vstupují do komunikací a jsou zabíjeni projíždějícími automobily, je na Šumavě a v Pošumaví celá řada.

 

zaby  (foto j. hromas)

Jak lze tedy těmto živočichům, kteří pomáhají člověku v boji proti škůdcům, alespoň trochu pomoci? Nejsnazší bude na známých místech, kde přecházejí silnici, zpomalit a pokud to bude možné se jim i vyhnout. Pokud bude někdo chtít pomoci více (např. kontrola nádob, výstavba zábran nebo i finanční pomoc), je možné se obrátit na představitele ZO ČSOP Šumava.

-tz jh-