Diskuse o úložišti jaderného odpadu

Poslanci a senátoři se zúčastnili semináře o úložišti jaderného odpadu
Setkání poslanců a senátorů, jehož smyslem bylo upozornit na problematiku spojenou s úložištěm jaderného odpadu, se zúčastnil také radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí Václav Štekl.
Účastníci semináře byli formou prezentace seznámeni s problematikou hledání vhodné lokality pro hlubinné úložiště radioaktivního odpadu. Hovořilo se o legislativě, která se této záležitosti týká, i o komunikaci mezi státem a obcemi.

 

jaderny2

“Shodli jsme se, že stát při vyhledávání úložiště pro radioaktivní odpady nedostatečně komunikuje s obcemi a že je potřeba toto napravit. Dále jsme se shodli na tom, že je potřeba dělat nějaké zásadní kroky ve vývoji legislativy, protože celý proces není legislativně dostatečně ošetřen,” řekl po setkání starosta Horažďovic Karel Zrůbek.

“Obce usilují o to, aby mohly spolurozhodovat o výběru místa pro úložiště jaderných odpadů, chtějí, aby k nim stát přistupoval otevřeně a aby při výběru lokality byla dodržena ta nejpřísnější bezpečnostní kritéria. S tím samozřejmě naprosto souhlasíme. Mluvíme přece o záležitosti, která je pro dotčené obce velice významná, a není možné, aby stát v této věci jednal z pozice silnějšího. Bez spolupráce a intenzivní a otevřené komunikace s obcemi není možné v tak zásadních záležitostech rozhodovat,” uvedl radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí Václav Štekl.
-tz pk šs-