Skauti uklízeli Šumavu

uklid2013 021

V neděli 19. května 2013 vyrazil náš skautský oddíl Gabrety Hartmanice na tradiční akci, kterou je úklid Šumavy. Tentokrát jsme zvolili turisticky atraktivní a frekventovanou trasu: ze Špičáku na Špičácké sedlo odtud na Černé a Čertovo jezero až na Železnou Rudu.

V průběhu let vedly trasy našeho úklidu desítkami cest a nutno přiznat, že turisté se rok od roku lepší. Odpadků je čím dál míň, i když pořád nějaké jde v přírodě najít. Letošní rok byly těmi nejbizarnějšími kovová vanička a asi desetilitrový plastový kanystr.

Úklidu šumavy se tenrokrát účastnilo 11 dětí z našeho oddílu a jako doprovod 3 vedoucí. Vyrazili jsme hned ráno autobusem na Železnou Rudu, pak jsme se popovezli vlakem na Špičák a pak už jsme vyrazili po svých na Špičácké sedlo. Pytel s odpadky se pomalu ale jistě plnil a po předchozí domluvě se zaměstnanci lesní správy jsme jej zanechali na naší první zastávce u Černého jezera.

Poté nás čekala nejnáročnější etapa výpravy – výstup do kopce na rozvodí a pak už honem k Čertovu jezeru.
Po cestě na Železnou Rudu jsme už zvolnili tempo a zahráli si hru na pilota. Odměnou za dobrý skutek a výpravu v parném dni pak byly zakoupené nanuky a to, že jsme autobusem ujeli bouřce a nakonec ani nezmokli.

uklid2013 013

uklid2013 004

Text i foto: Petra Divišová