dtestnavasistrane

dTest a www.sumava.eu na vaší straně

Neházejte peníze do koše

Redakce  www.sumava.eu navázala spolupráci s Občanským sdružením spotřebitelů TEST (dTest). V rámci spolupráce pro vás připravujeme pravidelný seriál “dTest a  sumava.eu na vaší straně” (vždy v sobotu), který si klade za cíl  chránit spotřebitele před nekvalitními výrobky, jež jsou nám mnohdy podsouvány jako prvotřídní. Mnohé z nich  nedosahují ani průměrné kvality a  protože zákazník mnohdy ani nemá možnost ověřit si správnost avizovaných údajů na výrobcích, chceme být nápomocni i my a informovat o  výsledcích zajímavých testů širokého spektra výrobků na našem trhu. 

 

Bezpečná dovolená na slunci

Ačkoliv se to tak ještě  nejeví, léto   opravdu je a  v očekávání slunečných dní nakupujeme nejrůznější ochranné přípravky na slunění. Případně se jimi vybavujeme na cesty  k moři. Víte ale, jak vybírat a  které jsou doopravdy kvalitní?

 

dTest: Test opalovacích přípravků 2013

Většina opalovacích prostředků poskytuje dobrou ochranu před následky slunění. Černé ovce lze nalézt mezi levnými i drahými prostředky. Známku dostatečně za horší než deklarovanou ochranu získaly dva přípravky z osmnácti testovaných. Letos jsme se poprvé zaměřili na přítomnost potenciálně rizikových chemických látek. Pět testovaných přípravků obsahovalo chemické přísady, kterým je bezpečnější se vyhnout. Výrobci, zejména drahé kosmetiky, nevěnují pozornost uživatelským instrukcím ani varováním, které by měly být na výrobcích vždy uvedeny.

 

Opalování není zdravé. Zejména když trávíme dovolenou „opékáním se“ na pláži u moře. Mnohem větší obavy než nedostatek vitamínu D způsobuje každoroční nárůst výskytu zhoubných nádorů kůže. Za jednu z hlavních příčin tohoto trendu je považováno nezodpovědné a nadměrné vystavování se slunečnímu záření. Zdaleka nejde jen o spálení kůže, působení slunečního záření na lidskou pokožku je mnohem složitější.

Spálení je třeba předcházet. Jedinou efektivní obranou je předcházet nadměrnému vystavování se slunečním paprskům. Je pochopitelné, že nejlepším (a zároveň prakticky nereálným) způsobem je vyvarovat se slunci zcela. Druhým nejúčinnějším prostředkem je fyzická bariéra v podobě oblečení, pokrývky hlavy, slunečních brýlí apod. Třetím klíčovým prostředkem je používání opalovacího přípravku. A používání opalovacího přípravku zdaleka neznamená, že je třeba se něčím namazat, pokud plánujete strávit celý den intenzivním opalováním se na prudkém středomořském slunci.

 

Pořádně se namazat

Sám název opalovací přípravky je vlastně zavádějící. Především proto, že tyto prostředky nejsou určeny k docílení bronzové barvy pokožky. Jsou primárně určeny k odfiltrování škodlivých součástí slunečního záření. Zhnědnutí pokožky či její spálení je přitom jen jedním z následků pobytu na slunci. Mnoho z nich, jako stárnutí pokožky nebo příspěvek ke zvýšení pravděpodobnosti vzniku nádoru, není vidět a samotný fakt, že se nespálíte, nevypovídá o tom, že jste dobře chráněni.

 

Zároveň platí (a to je bohužel jedním z největších mýtů o opalovacích prostředcích), že použití přípravku s vysokým ochranným faktorem neprodlužuje bezpečnou dobu pobytu na slunci. Žádný opalovací prostředek nedokáže zajistit úplnou ochranu před slunečními paprsky. Samozřejmě platí, že míra ochrany by měla být tím vyšší, čím světlejší je vaše pokožka a čím intenzivnějšímu slunci se budete vystavovat. Rozhodně však neplatí, že když se namažete „padesátkou“, můžete zůstat na slunci dvakrát déle, než když použijete „pětadvacítku“. Účinnost slunečních filtrů totiž není lineární.

 

Jednou z největších chyb, jichž se spotřebitelé dopouštějí, je příliš malé množství, které používají. Je nutno poznamenat, že výrobci nejsou v tomto příliš nápomocní a kromě obecných rad o dostatečném množství vám neporadí, kolik přípravku máte vlastně použít. Pouze na třetině testovaných přípravků (Astrid, Daylong, Dermacol, dm, Lidl, Nivea) naleznete instrukce, jaké je správné množství nutné k dosažení deklarované úrovně ochrany. To je přitom klíčový údaj, neboť opět neplatí přímá úměra. Použijete-li jen polovinu doporučeného množství, sníží se úroveň ochrany o dvě třetiny.

Ostatní výrobci vám neporadí, takže vězte, že obecně je dostatečné množství 6 čajových lžiček neboli 36 gramů na celé tělo průměrné dospělé osoby.

Posledním velkým mýtem je voděodolnost. Ani zde se výrobci mnohdy příliš nesnaží o poskytování správných informací. Je-li výrobek označen jako voděodolný, znamená to, že vás bude chránit při pobytu ve vodě, a to jen po omezenou dobu. Míra ochrany pochopitelně při delším pobytu ve vodě klesá. Po každém koupání je třeba obnovit ochrannou vrstvu bez ohledu na to, zda se otřete nebo jen necháte oschnout. Vodě žádný přípravek bez výrazné ztráty účinnosti neodolá. Tento fakt někteří výrobci taktně zamlčují a spotřebitelé žijí s falešnou představou, že voděodolný přípravek je takový, který stačí namazat jednou bez ohledu na to, zda a jak často se koupou.

 

Cena a kvalita nesouvisí

 

Dva testované přípravky v testu propadly. Shodou okolností to byl ten nejdražší a ten nejlevnější. Mléko na opalování Astrid sice deklaruje střední ochranný sluneční faktor, realita je ovšem jiná. Změřená hodnota byla mnohem nižší. Zde je namístě připomenout, že z pěti různých opalovacích přípravků značky Astrid testovaných v minulých třech letech propadly z důvodu nevyhovující míry ochrany před slunečními paprsky hned tři. Druhým hříšníkem je kombinovaný opalovací přípravek Sephora. Skrývá v sobě dvě lahvičky se společnou otočnou pumpičkou, jejíž pomocí lze aplikovat krém s ochranným faktorem 15, respektive 50, a smícháním obsahu obou lahviček pak údajně krém s faktorem 30.

 

Hodnocení testovaných výrobků:

(pozn. red. – celkové výsledky jsou stanoveny na základě vyhodnocení kvality jednotlivých posuzovaných kritérií: průměrná cena, objem, ochranný sluneční faktor, UVS faktor, potencionálně rizikové látky , obal, snadnost dávkování, kosmetické vlastnosti, čitelnost údajů, doba použitelnosti, pokyny k používání, deklarace).

 

Testované produkty Hodnocení
Ladival sprej na ochranu proti slunci Normální až Citlivá Kůže dobře (73 %)
Nivea Sun protect & bronze Sun Lotion dobře (71 %)
Vichy Capital Soleil Spray Skin cell sun protection dobře (71 %)
Daylong regular Lipozomální sluneční ochrana – LOCIO dobře (70 %)
Dermacol Voděodolné zvláčňující mléko na opalování dobře (69 %)
dm Sundance / Schutz & Bräune Sonnenmilch dobře (70 %)
La Roche-Posay Anthelios Easy application spray dobře (70 %)
Lavera Sun Sensitiv Family Sun Spray dobře (67 %)
Biotherm Lait Solaire melting milk with citrus fragrance dobře (66 %)
Piz Buin In Sun moisturising sun lotion dobře (66 %)
Eau thermale Avene Spray For sensitive skin dobře (65 %)
Lidl Cien Sun / Transparentní sprej na opalování dobře (64 %)
Garnier Ambre Solaire Shimmering Protection Lotion dobře (62 %)
Rossmann Sun ozon / Sonnenmilch classic uspokojivě (59 %)
Clarins Spray Solaire Lait-Fluide Douceur uspokojivě (54 %)
Eucerin Sonnen Allergie Schutz Creme-Gel uspokojivě (53 %)
Astrid mléko na opalování dostatečně (29 %)
Sephora SPF 15-30-50 Adjustable sunscreen dostatečně (29 %)

 

… už víte, který nekoupíte?

 

– red, dTest-

 {jcomments off}