Opravy kanálu budou pokračovat

V pátek 5.červnece 2013 byla slavnostně otevřená nově rekonstruovaná část unikátního technického díla na území Národního parku Šumava – Schwarzenberského plavebního kanálu.

„Jedná se o část plavebního kanálu, která je 3,2 kilometru dlouhá a vede od Pestřice po Medvědí potok. Kanál byl dlouhá léta zarostlý a nikdo se o něj nestaral, i když je to jedna z nejatraktivnějších částí národního parku. My chceme všem milovníkům Šumavy vyjít vstříc a další kilometry kanálu během následujících let upravit pro plavení dřeva. Rekonstrukce se dočkají i historické nádrže, kde se pro potřeby plavení dřeva dříve zadržovala voda,” uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Ke slavnostnímu odhalení došlo k v rámci Mezinárodního setkání plavců a vorařů ŠUMAVA – BÖHMERWALD 2013. Jehož partnerem byla Správa NP a CHKO Šumava.

Současný projekt rekonstrukce Schwarzenberského plavebního kanálu byl spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj z programu “Evropská územní spolupráce Česká republika – Rakousko 2007-2013”.

{gallery}vimperk/2013/cervenec/kanal/{/gallery}

foto. J. Štemberk