Pomohlo by zateplení domů

logoduhanazor

 

Česká ekonomika meziročně propadla, avizuje ČSÚ.

Nejvíc by pomohlo zateplování domů, rozvoj čisté obnovitelné energie a stabilní prostředí pro inovace.

 

 

 

 

(středa 14. srpna 2013)

 

Hledání dalších peněz na Novou zelenou úsporám – která odstartovala za velkého zájmu lidí toto pondělí – je zase o něco naléhavější. Výrazně větší program podpory energetických renovací budov by pomohl napravit meziroční propad české ekonomiky a přispěl by k pokračování jejího slibného zlepšení oproti minulému čtvrtletí. Hnutí DUHA tak reagovalo na dnešní předběžná čísla ČSÚ, podle kterého se české hospodářství propadlo oproti loňsku o 1,2 procenta, i když mezičtvrtletně se zvýšilo o 0,7 procenta. Země EU přitom meziročně zvýšily výrobu o 0,4 procenta.

 

Ekonomové Miroslav Zámečník, člen NERV, a Tomáš Lhoták ve studii pro Hnutí DUHA spočetli, že program na zateplování budov s ročním rozpočtem 16 miliard každoročně vytvoří 32 miliard korun hrubého domácího produktu a zajistí 31 tisíc stabilních pracovních míst a bude – díky daňovým výnosů a úspoře na sociálních dávkách – stát jen 3,5 miliardy.

 

Čistá odvětví patří v EU k sektorům s největším růstem. ČR však v tomto perspektivním běhu velmi zaostává. V EU jen sektor obnovitelných zdrojů zaměstnává 450 000 lidí, recyklace odpadu vytváří dalších 137 000 pracovních míst. Ale Rusnokova vláda v demisi prosazuje novým zákonem zastavení rozvoje malých zdrojů čisté energie pro obce a domácnosti a naopak pokračování dotací pro špinavý průmysl – pro pálení odpadů a uhlí.

 

Rozvíjet však jen několik dílčích odvětví nestačí. Česká ekonomika potřebuje impuls a zároveň stabilní prostředí pro nová, progresivní odvětví. Potřebuje se především zbavit silné závislosti na dražších a dražších fosilních palivech, která ji tíží jako koule na noze. Proto Hnutí DUHA navrhuje přijmout zákon po vzoru Velké Británie nebo Rakouska, který určí tempo, jakým země bude snižovat svoji spotřebu uhlí, ropy a plynu [6]. Rozhýbe investice do chytrých řešení, jako jsou úsporné domy a pohodlná veřejná doprava, snadná recyklace odpadu, čistá energie nebo české potraviny v obchodech.

 

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

 

Stát musí řešit ekonomický propad. První pomocí pro nemocnou ekonomiku je významné navýšení peněz na zateplování domů. Rozhýbe místní výrobu, vzniknou nová pracovní místa a lidem se uleví při placení za energie.“

 

Naše země potřebuje dlouhodobé opatření, které jej vyvede z recese. Zákon podle britského vzoru postupně zbaví ekonomiku tíživé závislosti na fosilních palivech a rozhýbe nová, progresivní odvětví.“

 

-tz hd-