Společný ples měl úspěch

Plesová sezóna je v plném proudu

(red) To je oblíbený mediální titulek upozorňující, že nemáte ještě rozhodně schovávat večerní šaty, obleky a střevíce, ale že naopak „jejich čas“ je právě teď. Za námi je několik plesů a zábav, před námi také Tím posledním v Sušici byl v sobotu Společný ples chovatelů, včelařů… Sokolovna žila, návštěvníci byli spokojeni, hudba se snažila nenechat na nich nit suchou, mnozí odcházeli domů obtěžkáni výhrou v tombole. A že ta tentokrát byla bohatá – téměř tisícovka cen! To je prosté konstatování, jeden krátký pohled z konání jedné akce. Tak teď se podívejte i na ten druhý:

p1030506  p1030506

Pohled z druhé strany, pořadatelské
Tak je tu očekávaný Společný ples chovatelů, včelařů a Veterinárního centra. Stojím na schodech Sokolovny v Sušici a odpovídám na dotazy, kolik stojí vstupenka a proč mají veterináři ples i v Sušici, když je v Klatovech, jak je společný, kam se dávají kabáty, kdo hraje…

 

Ještě si muzikanti ani ‘nehrábli do strun’ a už mě bolí nohy. Není divu, několik dní pracujeme na zdárném průběhu tomboly a ostatních náležitostí, tak nějak k plesům patřícím.
Celý pátek jsme poctivě s rodinou připravovali tombolu pro návštěvníky. Někteří z nich na tuto zábavu chodí již tradičně s nákupními košíky, věří ve své štěstí při slosování tombolových lístků. Ty si ostatně návštěvníci mohou vyzvednout k zakoupeným vstupenkám již u vchodu do šatny.
Jako obvykle máme i nějaké pytle obilí od místních hodných sponzorů, kteří nám takto zpestřují nabídku. Ale dejte někomu domů hned 50 kilový pytel zrní. To nejde! Nejen že se blbě přenáší, ale proč má mít někdo celý pytel a druhý nic? A tak si v restauraci půjčujeme hrnec na polívku, bez polívky, a snažíme se jím naměřit z toho velkého pytle několik menších igelitových pytlíků, co udělají radost a při tom vám neutrhnou ruce. Tombola je o zábavě, ne o tom, něco velkého domů donést. Maximálně opici. Jsme vděční za každou věc, kterou nám místní podnikatelé ochotně dají a my můžeme udělat radost zase dál. Děkujeme jim za to moc. Samozřejmě, jsou tu třeba propisovací tužky s bločkem, knihy, hrnečky, již zmíněné obilí, které pak ještě poctivě po sobě zameteme ze země, i to se stane, že se s hrncem netrefíte. A hurá do soboty.

p1030437  p1030438

Protože se na plesu podílí hned tři organizace, pestrost je veliká. Od poukazů na živá zvířata, přes med, medovinu, lahve vína, ale i celé prase, jen čtyřlístek mu v hubě chybí. Obrovský dárkový balík se nedá ani posunout na jiný stůl, jak je velký, protože je třeba někam umístit uzené krůty a velký koláč, nebo dorty, zvířecí misky, pelíšky. A tak nás tady pět lidí popisuje ceny, polepuje lístky a skládá vše aspoň trochu přehledně, aby se daly věci najít, ale je to stejně zbytečné. Je tu letos 982 cen a návštěvníci na nás vyzvídají, kde je soupis, proč nevisí na nástěnce, aby zjistili, co vyhráli sami. Ať se nechají překvapit, je to přece zábava.

Mezitím Tomáš Zelený přivítal návštěvníky, kapelu, poděkoval sponzorům a uvedl překvapení večera. Mladou a nadějnou zpěvačku, Silvii Matičkovou. Zazpívala celkem osm písní ve dvou vstupech a sklidila zasloužený aplaus.

p1030484

 

Tombola vydána, vše dobře dopadlo, jen někteří návštěvníci byli již zřejmě  trochu společensky unavení a viděli dvakrát. Takže místo dvou cen popadli hned čtyři a bylo jim jedno jaké a že dali jen lístky dva. Některým losy vypadnou z ruky a tak se stává, že osočují všechny, co mají vydávání tomboly na starost, že jim je ukradli a při tom si po nich šlapou. Mezitím se na sále losuje, kdo si odnese nejlepší ceny domů a ti méně šťastní obléhají bar v restauraci, aby si užili alespoň jinak.

p1030551  p1030557

Konec bálu a  kalná rána nedělní. V chovatelském areálu jeden obětavec vydává oproti dárkovým poukazům vyhraná zvířata a při tom se snaží v místní restauraci doplňovat pitný režim. Kdo byl na bále střízlivý, pamatoval si, že něco vyhrál a má si to v tuto dobu vyzvednout. Kdo se však probudil až v pozdních odpoledních hodinách, nepřinesl domů nic a jeho výhra již vrká ve své domovské kleci, nebo spokojeně kokrhá ve výběhu. Mají prodloužený život, pokud chovatel neusoudí, že čekat na výstavu do pouti je dlouho a nevyzvednutá výhra neskončí v jeho vlastní polívce.
A nebojte, hrnec jsme po tombole v pořádku umytý do restaurace vrátili

S trochou nadsázky Marie Bubeníková