tam na sumave

Tam na Šumavě

Zajímavou akcí, kterou si pro vás připravila Správa NP Šumava na  poslední školní (nebo první prázdninový ) den,  je křest nové knihy “Tam na Šumavě, kronika šumavské obce Horská Kvilda”. Odehraje se v 18 hodin na Horské Kvildě (Plzeňský kraj) v domě č.p. 2 – bývalá škola.

 

tam na sumave titulka  

Jak podtitul napovídá, jde o kroniku jedné malé šumavské obce. Autorem knihy je Petr Kuncl, který přeložil kroniku obce z německého originálu o historii obce od jejího založení do konce 2. světové války a doplnil o dodatky pokrývající historii až téměř do současnosti.

Kniha je doplněna dobovými fotografiemi, mapkami původního osídlení, přesným soupisem usedlostí a poutavým vyprávěním rodáků. Víte, kdo byl z Horské Kvildy nejslavnější? Kdo první měl zaveden elektrický proud a kdy? Jak přišla Turnerova chata opravdu ke svému jménu? Kniha je unikátním dílem, které může být chápáno jako přihlášení se k odkazu předků, kteří Šumavu před staletími osídlili a v tomto drsném kraji po staletí žili, pracovali a umírali.

Kniha vznikla za podpory Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, obce Horská Kvilda a Plzeňského kraje. Tato knižně vydaná “kronika” jedné šumavské obce bude k zakoupení ve všech informačních střediscích Správy Národního Parku Šumava a v regionálních knihkupectvích.

(red, tz)

tam na sumave