Víte, jak správně v komunálkách volit?

Jdete volit? Skvělé! Ale víte jak?

K volebním urnám se podle průzkumu chystá 60 procent lidí. Ale pozor, tentokrát nestačí jen přijít: letos budete potřebovat i taktiku.

Složité návody, lístky ve formátu Rudého práva a snaha křížkovat při volebním systému, který tomu nedává prioritu, totiž mohou dohromady páchat neplechu.

Shrňme si to:

–   Neskládáte zastupitelstvo snů, to systém prostě neumožňuje.

–   Vždycky volíte nejdříve stranu, teprve potom konkrétní osobu. Ani křížek u jména tento systém nezmění.

–   Dělením svých hlasů mezi jednotlivce strany oslabujete.

 

Kroužkujete? Tak ještě počítejte!

Komunální volby totiž neznají preferenční hlasy!

 

Nejdříve se sčítají hlasy pro politickou stranu a teprve pak dojde na hlasy, díky kterým se kandidáti posouvají na kandidátce směrem vzhůru, tedy ke zvolení.

 

Na skok na kandidátce potřebuje každý kandidát v komunálních volbách totiž mnohem více kroužků než kandidát do poslanecké sněmovny. Minimálně 10 procent hlasů.


Kvůli dobrému úmyslu voliče a systému voleb pak mohou nastat naprosto paradoxní situace. Nepopulární lídr a několik kandidátů na předních pozicích tak mohou být zvoleni do zastupitelstva i přesto, že získali méně hlasů než osobnosti, které voliči favorizují a jsou na nevolitelných místech. Ty pak nejenže zůstanou bez mandátu, ale hlasy určené jim přispějí ke zvolení kandidátů v čele.

Ilustrační příklad:

Obec má 15ti členné zastupitelstvo. Stranu XY vede neoblíbený lídr, který dostal od voličů pouze 10 hlasů. Dalších 12 kandidátů získalo po 120 hlasech, další dva pak každý 110 hlasů. Strana dostala tedy celkem 1670 hlasů a získala jeden mandát.

Kdo bude nakonec zastupitelem?

Mandáty se rozdělují podle pořadí na kandidátní listině. Lídra může přeskočit jen kandidát, který by získal alespoň o 10 % hlasů více, než je průměrný počet hlasů na jednoho kandidáta. Průměr je 111,33 hlasů a nutný počet hlasů pro přeskočení je tedy o 10 procent více – 122,46 hlasů. Takový výsledek nemá nikdo, i když většina kandidátů získala dokonce 120 hlasů. Zastupitelem za stranu XY se přesto stává její lídr, který získal jen 10 hlasů.

Možná proto ve volbách do obcí a měst skočí na kandidátkách výš pouhá desetina kandidátů.

 

Dá se dělat jediné: VOLIT CELOU STRANU, kde jsou osobnosti, které byste rádi  v zatupitelstvu po volbách viděli.

 

-pr, red-