Pavoučí a dýňové muffiny

 

Oslaďte si Halloween pochoutkou  podle britského receptu

Halloween v Británii se v posledních letech slaví s nebývalou silou. A pokud si myslíte, že Halloween je čistě americký import, ještě jednou se zamyslete. Možná zjistíte, že má blíž k našim keltským předkům, kteří tradičně u stolu prostírali pro zesnulé příbuzné nebo nechávali za oknem svítit svíčku, aby bloudícím rozzlobeným duchům posvítila na cestu.

Oslavy Halloweenu buď milujete, nebo nenávidíte. Jisté je však jedno, děti si Halloween v Británii opravdu užijí, stejně i dospělí, kteří pořádají tradiční halloweenské párty nebo převlečení za kostlivce, upíry, duchy či černé kočky (a že kostýmům věnují náležitou pozornost) popíjejí v barech zaručeně začarované koktejly a lektvary bláznivých barev nebo si ve vyzdobených a narvaných pubech dávají pivo.

Tak jak všechno spojené s halloweenským běsněním může být někdy otravné, jedno se oslavám Halloweenu upřít nedá: jsou veselé, zábavné a ve znamení dobrého jídla. Inspirací jsou plné výlohy kaváren a cukráren se zaručeně stylovými halloweenskými dorty, kde se většinou odehrává nějaký strašidelný příběh, nepřeberné množství dýňových koláčů, muffinů a především čokoládových dobrot.

 

d.hertova,lidovky.cz

Vždyť i existují kuchařské knihy jen s recepty na Halloween a uměním vykrajování dýní. Kuchařská celebrita známá nejen v Británii, Heston Blumenthal, přišel se zaručeným návodem, jak připravit mrkvový dort ve tvaru hřbitovního zákoutí s pravými marcipánovými mumiemi a náhrobky s nápisem, resp. zkratkou R.I.P. Velmi dramatické!

Pavoučí muffiny

podle Angely Nilsenové

Ingredience (asi 10 – 12 muffinů)

  • 50 g tmavé čokolády, nejlépe se 70 % kakaa
  • 85 g másla
  • 1 polévková lžíce horké vody
  • 200 g hladké mouky
  • 2 rovné lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 85 g světlejšího hnědého cukru muscovado
  • 50 g pískového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g zakysané smetany

na polevu: 100 g tmavé čokolády a 100 g bílé čokolády

Zdobení

Vychladlé muffiny zdobíme následovně: Nejdříve polijeme povrch muffinu 1 lžící lehce houstnoucí čokolády, můžeme i trochu přes okraj, poté vezmeme sáček s kontrastní čokoládou a ustřihneme ostrými nůžkami malou špičku rohu sáčku. Opatrně začneme od středu muffina kontrastní čokoládou tvarovat kruhy od středu až na okraj. Odložíme sáček a koktejlovým párátkem nebo špičatou bambusovou jehlou od středu táhneme ke kraji muffinu tak, že kontrastní čokoláda vytvoří efekt pavoučí sítě. Pokračujeme na dalším muffinu druhou čokoládou a střídáme polevy. Nechte lehce zaschnout a podávejte. Nejlahodnější jsou nejen v den, kdy je upečete, ale nejvíc v době, kdy je ještě čokoláda měkká. 

Zdroj: http://www.lidovky.cz, Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

 

A pro nadšené cukráře přidáváme ještě recept na výtečné lehké  dýňové muffiny od naší dopisovatelky:

 

K poslednímu říjnovému dni neodmyslitelně patří Halloween už i v našich končinách. Pokud jste i vy propadli kouzlu dlabání dýní a nevíte co s náplní, případně jste na zahrádce sklidili velkou dýňovou úrodu a dochází vám nápady a recepty na zpracování, právě pro vás je určen následující recept na lehké (veganské) dýňové muffiny.

 

/Pokud jste halloweenskému oslavování nepropadli a ani jste nesklidili žádné dýně, tak jako já, lze namísto dýní použít ananasový kompot a dýňovou mouku./

Potřebujeme:

­*1 hrnek hladké mouky

*½ hrnku sojové mouky

*½ hrnku třtinového cukru

*kakao, kokos (50 g), skořice dle chuti

­*1 lžička kypřícího prášku

*1 hrnek rozvařené a dýně rozmixované se 100 ml oleje

/případně: ½ hrnku dýňové mouky, ½ hrnku ananasového kompotu rozmixovaného se 100 ml oleje/

Postup:

1/ Smícháme sypké ingredience, přidáme rozmixovanou dýňovou hmotu. Podle konzistence přidáme kokos, podle chuti přisladíme či přisypeme kakao.

2/ Důkladně vše promícháme a pak těstem plníme muffinové košíčky.

3/ Pro výraznější chuť můžeme doprostřed přidat např. kaštanovou pomazánku nebo čokoládovou náplň a do ní vložit brusinku. Překryjeme těstem.

4/ Naplněné košíčky pečeme na plechu v rozehřáté troubě na 170°C po dobu 20 minut.

K hotovým dýňovým muffinům se výborně hodí černý čaj s medem.

Přeji dobrou chuť!

(jb)