Na Klatovsku spadlo až 70 mm srážek

Tlaková níže přinesla během soboty 17. září na Šumavu srážky, které hlavně v dopoledních hodinách byly většinou trvalé a místy i vydatné. 

 

Srážkové úhrny byly velmi rozdílné, nejvíce napršelo v nejzápadnější části Šumavy a to konkrétně v Hojsově Stráži 70 mm a v Čachrově 68 mm, následovaly Klatovy a Prášily. Celá oblast Železnorudska s výjimkou hraničního hřebenu, který byl v této povětrnostní situaci v závětří, dosáhly úhrny přes 50 mm vody na metr čtverečný. Ostatní šumavské meteostanice měly srážkové úhrny většinou mezi 20 mm až 40 mm. Na některých lokalitách šlo o nejvyšší denní úhrn srážek v tomto roce. Nejméně naopak pršelo u osady Jelení Vrchy nedaleko Nové Pece a to pouhých 10 mm.

 

Srážky v sobotních odpoledních hodinách postupně ustaly, pouze v nejvyšších hřebenových partiích silně mrholilo i po celou noc na neděli 18. záři. Díky absenci srážek v minulých týdnech půda bez problémů výrazné srážky pojmula, nedošlo tak k výrazným vzestupům hladin řek a potoků. Jedinou výjimkou byla Ostružná v Kolinci na Klatovsku, kde byl v sobotních podvečerních hodinách krátkodobě překročen první povodňový stupeň, tedy bdělost.

 

Srážkové úhrny nad 50 mm 17. září (0-24h):

Lokalita srážky v mm
Hojsova Stráž 70
Čachrov 68
Klatovy 65
Prášily 64
Zámyšl 58
Nýrsko 58
Velhartice 54
Železná Ruda 54
Špičák 54
 
Tisovka 16
Černá v Pošumaví 14
Český Krumlov 12
Jelení Vrchy 10

 

zdroj dat: ČHMÚ, Povodí Vltavy a vlastní síť meteostanic

 

foto: Pepa Jenšovský

text (ir)