tlaskal

Zima klepe na dveře

tlaskal   Řijen roku 2016 začal extrémně teplou sobotou. Teplota se v Pošumaví pohybovala  až okolo +25 °C. V neděli  ale přišel teplotní sešup, který se  opakoval i v pondělí. Podobný trend bude dále pokračovat, takže ve středu ráno čekejme teploty okolo nuly a od poloh okolo 700 metrů nad mořem se mohou vyskytovat sněhové přeháňky. Po přechodnou dobu není vyloučeno , že bude na chvilku dokonce “bílo” i ve větších městech regionu, tedy ve Vimperku, Volarech, Kašperských Horách.  V polohách nad 1000 metrů pak nadvládu zima převezme úplně a očekává se vytvoření souvislé sněhové pokrývky (cca 10cm) a teploty několik dní budou maximálně okolo nuly. Původem arktický vzduch k nám začne  proudit od severovýchodu v noci z úterý na středu  a způsobí problémy na návětrných stranách severních hor, tedy na polské straně Krkonoš, Jeseníků a Beskyd. Šumava snad bude větší kalamity ušetřena, přesto by řidiči na sněžení a náledí meli být připraveni.

 

 

  tlas   Podobně tomu například bylo v roce 1994 – jak detailně popisují amatérští meteorologové a pozorovatelé ze sumava.eu – Jenda Procházka, Ivo Rolčík a Antonín Vojvodík.

 

     “Ještě počátkem října překračovaly na Šumavě teploty +15°C, pak se rychle ochlazovalo, aby už 6. října ráno byl zaznamenán první sníh. Na Řasnici jsme naměřili 2cm, podobně obyvatelé Českých Žlebů nebo Kvildy” , vzpomíná Jenda Procházka. “Z Churáňova nebo Velkého Javoru hlásili meteorologové 3cm. Silnější sněžení přislo 7. října odpoledne, kdy se silnice postupně stávaly jen velmi obtížně sjízdné, téměř nesjízdné byly úseky Libínské Sedlo – Blažejovice a Horní Vltavice – Kubova Huť. Do rána pak napadlo v Horní Vltavici 17cm, z Churáňova hlásili 13cm, blíže k hranici sníh ale ubýval, ve Strážném a u Řasnice napadlo 9 resp. 8cm, ve Stožci pak už jen 3cm. Také Velký Javor hlásil jen 5cm. V Horní Vltavici nebo na Kvildě se sněhová pokrývka držela do 11. října, kdy sníh pod vlivem oteplení nad 10°C opět roztál.  Sníh pak na Šumavě napadl jen na chvíli po polovině listopadu a na delší dobu až těsně před Vánoci” dodává.

 

tl     Dle “lovce mrazů” Antonína Vojvodíka ve Vimperku sníh padal roku 1994 už v noci na 6-ho. “Ráno byl ve Vimperku poprašek.  Srážky byly slabé a  sníh roztál. 7-ho začalo padat ale pořádně a nejvíce v noci, takže spadlo skoro 18mm ve sněhu (tolik neměla ani Horská Kvilda kolem 12mm). Tak,že 8.10. 1994 v 8 ráno jsem ve Vimperku naměřil 16cm, sníh vydržel  3 dny a další 2 byl nesouvislý. Šumavský Březník měl v této době sníh od 4.10. do 14.10.  – přitom v maximu 20cm a Perla u Horské Kvildy 15cm. Panovaly přitom nezvyklé mrazy 7.10. ve Vimperku bylo -7,2°,  9.10. -5,3° a 19.10. dokonce -9,8°.Perla v ten den  -13,6°. vzpomíná Antonín Vojvodík.

 

    Ivo Rolčík doplňuje výjimečný rok 1994 postřehy z Lipenska : “Výrazné ochlazení bylo v první dekádě října roku 1994 zaznamenáno i na břehu Lipna v Černé v Pošumaví. Teplota v noci na 7. října klesla na -5,0°C a téhož dne odpoledne začalo na Lipně sněžit. Druhý den ráno (8. října) ležela 3 cm vysoká sněhová pokrývka. V tomto měsíci bylo zaznamenáno celkem 20 mrazových dní, což od té doby žádný říjen již nepřekonal. Měsíc říjen byl dokonce chladnější než následující velmi teplý měsíc listopad 1994, což se v následujícíh 21 letech ani jednou nezopakovalo”.

 

 

text : mm

foto : jan tláskal (říjen 2012)