Na Bučině v lednu nejtepleji z ČR

Před pár dny byly oficiálně zveřejněny statistiky Českého hydrometeorologického ústavu za měsíc leden. Že šlo o nejchladnější leden za posledních 11 let se již psalo na více místech. Nás ale zaujala jiná zpráva.

 

Nejvyšší teplota v rámci celé České republiky za měsíc leden 2017 byla naměřena na Šumavě a to konkrétně na stanici Bučina u Kvildy, tedy na stanici, která zahájila provoz na podzim roku 2016, podrobněji jsme o tom informovali ZDE. Na Bučině byla 27. ledna naměřena maximální denní teplota 9,4°C. Stanice leží v nadmořské výšce 1152 metrů n.m. 

 

Takto vysoká teplota byla naměřena díky velmi teplému proudění ve vyšších vrstvách atmosféry z jižních směrů, kdy nižší polohy zůstávají zalité studeným vzduchem. Vyšší a hlavně horské polohy jsou v teplém proudění, kdy převažuje jasná obloha, nízká vlhkost vzduchu a výborná dohlednost.

 

Pro úplnost uveďme, že nejnižší lednová teplota z celé České republiky byla naměřena na 13 km vzdušnou čarou vzdálené Rokytské slati, kde 7. ledna poklesla teplota na -34,6°C. Opět se tím potvrzuje jedinečnost zdejšího klimatu. 

 

zdroj informací: Infomet 

(ir)