Zpřístupněn archiv stanice ČHMÚ ve Volarech

Meteostanice na okraji města Volary, kterou zafinancovalo město Volary, dodává data Českému hydrometeorologickému ústavu od května roku 2011, tedy již téměř 6 let. 

 

Meteostanice reprezentuje podnebí ve volarské kotlině, která se vyznačuje za jasných nocí velmi nízkými teplotami a to i v letních měsících. Teploty tak klesají pod bod mrazu kdykoliv během roku. Naopak při inverzích dokáže teplota ojediněle vystoupit i na nejvyšší hodnoty v rámci celé České republiky. Jak jsme již několikrát zmiňovali, stanice reprezentuje velkou část Volar a okolí. Lokalit, kde jsou výrazně vyšší noční teploty než na výše zmíněné stanici je ve městě méně než těch chladných a to výrazně. Jednou z “teplých” lokalit je např. Tolarova ul., kde je umístěna soukromá meteostanice od roku 2007.

 

A co na nové stránce webu pocasi-volary.cz najdete? Vedle aktuální teploty, je automatická také aktualizace denní maximální a minimální teploty. V první tabulce jsou průměrné měsíční teploty, kde je červeně zvýrazněn nejteplejší a modře nejchladnější měsíc, graf průměrné měsíční teploty a dále minimální měsíční teploty jak ve 2 metrech nad zemí, tak přízemní teploty v 5 cm nad zemí. Nechybí ani maximální teploty a rekordy stanice. Výše zmíněné tabulky jsou aktualizovány jednou měsíčně a to vždy na začátku následujícího měsíce.

 

Druhá samostatná tabulka s podrobným archivem je rozdělena přehledně do jednotlivých měsíců. Opět jsou v tabulce pro lepší přehlednost zvýrazněny barevně maxima a minima. Dá se tak dohledat teplota v jakýkoliv den celé historie měření. Tabulka za aktuální měsíc je doplňována průběžně během měsíce a to ručně několikrát týdně. 

 

Na stránce v dolní části nechybí ani graf stanice, který je převzat z webu ČHMÚ a je aktualizován automaticky.

 

Přímý vstup na stránku s archivem dat: http://www.pocasi-volary.cz/volary_chmu.php 

 

Tato nová stránka si jistě najde své příznivce, které budou podrobná data zajímat. 

 

Návod, kde hledat vstup na novou stránku a kde hledat jaké informace:

 

(ir)