V červenci nejslabší mráz za 43 let měření

Historie měření teploty vzduchu v mrazových kotlinách na Šumavě sahá až do roku 1978, kdy lovec mrazů Tonda Vojvodík vybudoval na Horské Kvildě první účelovou meteorologickou stanici a započal souvislé měření. Postupem času vznikaly na dalších velmi chladných lokalitách, dnes již notoricky známé stanice jako Kvilda – Perla, Březník či níže položené Hliniště.

 

Za více jak 35 let měření už je z těchto stanic k dispozici velmi slušná pozorovací řada teploty vzduchu. Pokud se zaměříme na červenec, konkrétně na minimální denní teplotu, letošní červencová minima překonala nebo vyrovnala doposud nejvyšší naměřená měsíční minima na všech výše zmíněných stanicích. Letošní červenec byl z tohoto pohledu na mrazových lokalitách rekordní. Teploty sice několikrát klesly i pod bod mrazu, třeba na stanici Kvilda – Perla hned 3x, ale mráz byl neobvykle slabý. Dosavadní nejvyšší měsíční minimum z roku 2005 bylo na Perle překonáno o 0,1 °C, na nejdéle měřící stanici Horská Kvilda II také o 0,1 °C, na Březníku pak bylo dosaženo zcela shodné hodnoty nejvyššího minima. Nejvýraznější rozdíl byl ale zaznamenán na Hliništi, kde se měří od roku 1986 a tamní stanici později převzal ČHMÚ. Nicméně zde i nadále probíhají souběžná měření teploty. Minimální červencová teplota +4,1 °C zde překonala dosavadní rekord z let 1997 a 2005 hned o 2,6 °C. Přehled tří nejvyšších i nejnižších měsíčních minimálních červencových teplot ze zmíněných stanic přináší tabulka.

 

Rekordy padaly ale nejen na výše zmíněných stanicích, ale s velkou pravděpodobností na většině dalších údolních stanic. Například ve Volarech, na stanici Luční potok, kde měření probíhá od roku 2011, byla nejvyšší minimální měsíční teplota za dobu měření a to 2,6 °C. Jde nejen o rekord za červenec, ale zároveň za celou dobu měření, tedy za 123 měsíců.

 

 

(ir, jp, av)