Otevřený dopis k rekonstrukci Mírové

Vážený pan

Mgr. Pavel Dvořák

starosta

 

Vimperk

19. 4. 2018

 

Otevřený dopis.

 

Vážený pane starosto,

začala rekonstrukce Mírové ulice. Není kde parkovat. Místo prý nabízejí majitelé parcely pod gymnaziální tělocvičnou manželé Kutilovi. Tímto dobrým počinem si získali přízeň motoristů odkázaných na parkování v Mírovce. Chvályhodný záměr se ale zřejmě nenaplňuje. Jestli včera auta mohla přes noc na ulici nad ZŠ Smetanova stát, dneškem, kdy začalo frézování vozovky, je s tím utrum. A nabízená plocha za jakobybránou zeje prázdnotou. Proč asi?

 

Podle mého názoru nedodržením úředních postupů, rozhodováním ad hoc. Pan radní Kutil plochu nabídl městu její pronájem prý za symbolickou jednu korunu. Rada města na to usnesením č. 396 ze dne 4. 4. zřejmě bez námitek pana Kutila rozhodla, že souhlasí s použitím pozemků ke „zřízení dočasného staveniště a skládky materiálních potřeb pro rekonstrukci ulic Mírová a 1. máje ve Vimperku, a to za předpokladu, že po dokončení těchto staveb budou oba pozemky uklizeny a uvedeny do původního stavu a předány zpět zástupcům města.“ O parkování ani slovo.

 

Co znamená formulace „uvedeny do původního stavu“? Jde o původní podobu zarostlé stráně pod tělocvičnou nebo o srovnanou plochu, jaká je tu dnes? Soudím, že když veškeré práce prováděla fa STRABAG, která rekonstruuje Mírovku, a nebyla nikde cedulka o povolení stavby, že šlo o záležitost města. Neznám časový sled, ale také mohla tato nepovolená (černá) stavba začít i v době, kdy město ještě pozemky pronajaty nemělo. Ovšem ani tu není slovo o parkování. Mělo by se zjistit, na čí pokyn začala fa STRABAG srovnávat terén pod tělocvičnou, mělo by se vědět, zda to činila s informací, že půjde o budoucí náhradní parkoviště (ale to asi ne, protože kam by ukládala zařízení pro rekonstrukci). Důležité také je, zda má možné nové parkoviště povolení okresního dopravního inspektorátu, protože se na ně bude vjíždět skrz komunikace pro chodce.

 

Pod ZŠ je poměrně velká plocha a u prodejny TESCO také. Parkoviště u obchodu zeje v noci prázdnotou. Nad výstupem z podchodu nikdy nebylo možné parkovat a není mi jasné, proč by být mělo. Za podchodem se křižují dvě velmi frekventované komunikace pro pěší. Míst pro automobily z Mírovky je dost. Nové parkoviště je zbytečné.

 

Pronajaté pozemky byly srovnáním nade vši pochybnost zhodnoceny. To v každém případě. Jak k tomu došlo, jaké dokumenty o tom existují, které chybějí, proč stavba začala jako nepovolená, by měl prozkoumat kontrolní výbor ve spolupráci s výborem finančním.

 

Zůstane po obnově Mírovky ještě jedno plus – zhodnocení soukromého majetku?

 

Jiří Horák, Mírová 406

 

 


 

Reakce zastupitele Zdeňka Kutila{jcomments off}

Pane Horáku, klamete lidi. Vaše citace usnesení Rady města se vztahuje k jinému pozemku. Jedná se o pozemek nad TKB. 
Co se týče zhodnocení našeho pozemku:
1) nájemné za pozemek je 100 Kč za celou dobu
2) Město Vimperk terénní úpravy nestojí ani korunu
3) firma Strabag za terénní úpravy dostala vytěženou zeminu – ještě vydělala
4) nechceme a nebudeme tuto plochu po ukončení rekonstrukce ulice Mírová využívat jako parkoviště
5) současné terénní úpravy jsou nám k ničemu a máme jiné stavební plány v budoucnu

Je škoda, že lidé nemohou tuto plochu nyní užívat, tak jak tomu bylo v minulosti při stavbě sídliště. Právě takováto demagogie, zloba a závist tomu brání. Přeji Vám klid v duši a snad se dobrá věc podaří.

Ilustrační foto z 70. let dokládající, že vjezd na pozemek je více jak 40 let starý. Nebýt zloby a nesmyslného udávání Petráška a Martanové, je plocha dnes využívána lidmi, kteří nemohou z důvodu rekonstrukce ulice Mírová parkovat. Tato plocha byla využívána jako zařízení staveniště již při stavbě sídliště.

 

Pane Horáku, klamete lidi. Vaše citace usnesení Rady města se vztahuje k jinému pozemku. Jedná se o pozemek nad TKB. Co se týče zhodnocení našeho pozemku:

1) nájemné za pozemek je 100 Kč za celou dobu

2) Město Vimperk terénní úpravy nestojí ani korunu

3) firma Strabag za terénní úpravy dostala vytěženou zeminu – ještě vydělala

4) nechceme a nebudeme tuto plochu po ukončení rekonstrukce ulice Mírová využívat jako parkoviště

5) současné terénní úpravy jsou nám k ničemu a máme jiné stavební plány v budoucnu Je škoda, že lidé nemohou tuto plochu nyní užívat, tak jak tomu bylo v minulosti při stavbě sídliště. Právě takováto demagogie, zloba a závist tomu brání.

 

Přeji Vám klid v duši a snad se dobrá věc podaří. Ilustrační foto z 70. let dokládající, že vjezd na pozemek je více jak 40 let starý.

 

Nebýt zloby a nesmyslného udávání Petráška a Martanové, je plocha dnes využívána lidmi, kteří nemohou z důvodu rekonstrukce ulice Mírová parkovat. Tato plocha byla využívána jako zařízení staveniště již při stavbě sídliště.

 

Zdeněk Kutil

 

kuti