Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (26) 

 

Sídliště jsou věčným tématem diskusí, návrhů, změn a  nejen v posledních letech (ale v těch hlavně) součástí  projektů revitalizací městských částí. Jednoduše řečeno – stará sídliště  je třeba zmodernizovat, zateplit, “obarvit”… a to něco stojí. Odhlédneme-li ale od těchto přízemních provozních záležitostí, musíme uznat, že v době svého vzniku byla  vítaným řešením, jak rychle dopomoci rodinám k modernímu bydlení, zalidnit město. Asi bychom jen těžko hledali  nějaké, které se bez sídlištní zástavby, nebo alespoň bytovek  podobného typu, obešlo.

Protože  jsou to stavby takové jaké jsou, dá se spíše přizpůsobovat a měnit jejich okolí než ony samotné, i kdy jak se říká, kde jsou peníze jde vše. Jak se změnila část Vimperku, kde stojí “Sojčák”, známé sídliště?   Posuďte sami, jak působí sídliště dnes, jak zapadá do výrazu města  situace, která je  patrná z fotografií pořízených s časovým odstupem 34 let.

Na archivních fotografiích je zachycena výstavba domů ul. Mírová čp. 433 a 435.

 

panelaky 1 1980

rok 1980

 

panelaky 31 1980

 

 

 

panelaky 2 1980

rok 1980

 

panelaky 32 1980

 

 

Zdeněk Formánek

 

 

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.