Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (34)

 

Vimperské náměstí  bylo, je a bude dějištěm mnoha zajímavých a významných událostí. Ať už to byly v minulosti  jarmarky, lidové veselice a slavnosti města,  nebo oslavy nejrůznějších výročí  v dobách nedávno minulých – náměstí bylo vždy místem, kde se soustřeďovaly desítky a stovky lidí. Potkávali se tu známí, poznávali sousedé, probíralo vše – od nemocí dobytka až po recepty na nedělní moučník, nebo aktuální politická situace.

 

I dnes  by mělo být náměstí srdcem města, korzem, které je cílem nedělních vycházek, místem, kde jsou oznamovány a konají se důležité události. Zvykli jsme si v posledních letech sem chodit víceméně jen při příležitostech městských slavností, nebo větších kulturních akcí. Není to trochu škoda? Jakkoli je tohle místo netypické svou polohou, je i dnes jednou z  příjemných městských částí. Možná také díky tomu, že tu není až tak čilý automobilový ruch, ale v létě naopak zurčí kašna, lavičky kolem upraveného pruhu zeleně lákají k posezení. Bylo by hezké, kdyby za několik let mohla vzniknout podobná fotografie, třeba z ‘obyčejné’ letní neděle, kdy  je náměstí zaplněno  lidmi podobně, jako je tomu na snímku dnes už historickém.

Až tak moc se za desítky let, které od sebe dělí fotografie, vimperské náměstí z pohledu návštěvníka neproměnilo. Snad jen  v detailech zmizely stopy času,  přestěhovala se zeleň.

 

slavnost namesti stara  slavnost namesti nova

 

 

(zf)

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE  “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

************************************************************************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.

 logo šumava

Vimperk-slavnost náměstí

 

Vimperk slavnost náměstí