Kde je ovzduší na Šumavě znečištěno?

Jedinou stanicí, která měří hodnoty polétavého prachu (PM 10) na Šumavě je stanice v Prachaticích v lokalitě na Skalce. V těchto dnech je na většině území České republice zhoršené ovzduší zejména díky zvýšeným koncentracím polétavého prachu. Důvodem je inverzní ráz počasí a teploty pod bodem mrazu s bezvětřím nebo jen slabým větrem, kdy nedochází k míchání vzduchových vrstev a znečištěné ovzduší se drží v přízemní vrstvě.

 

A jak jsou na tom se znečištěním konkrétně Prachatice? Překročeny jsou hodnoty polétavého prachu (PM 10), průměrné hodnoty se pohybují nad 100 mikrogramy na metr krychlový. Limit dle zákona o ovzduší je přitom 50 mikrogramů. Z mapy lze vyčíst, že vyšší koncentrace jsou například i ve Volarech, v Horní Plané, ve Vimperku či v Českém Krumlově. Severně od Vimperka jsou hodnoty plošně nad limitem. Vyšší polohy na Šumavě mají čistčí vzduch, nejlépe je na tom jižní část okresu Český Krumlov a okres Prachatice od Lipenské přehrady po Volary.

 

Ani v dalších dnech nedojde ke zlepšení kvality ovzduší, hlavně ve městech by tak lidé měli omezit větrání a pohyb venku.

 

Aktuální hodnoty znečištění ovzduší můžete sledovat na webu ČHMÚ, přímý odkaz ZDE

 

 

zdroj mapy: ČHMÚ

(ir)