Expedice Duschlberg: 148 cm sněhu v obci neleží

V pravidelných článcích “Sněhový servis” zveřejňujeme údaje o výšce sněhu i z některých německých příhraničních lokalit. Mezi ně pravidelně patří i údaj z obce Duschlberg, která leží pod masivem Třístoličníku a to mezi obcemi Haidmuhle a Neureichenau. 

 

V poslední době byly ale naměřené hodnoty z této obce nezvykle vysoké vzhledem k nadmořské výšce 880 metrů nad mořem. Poslední údaj, zveřejněný na webu www.hnd.bayern.de k 19. lednu byl 148 cm. Rozhodli jsme se proto do obce vyrazit a provést vlastní podrobné měření, které buď potvrdí nebo vyvrátí naměřené hodnoty.

 

Nevíme přesně, kde je sníh v obci měřen, zmapovali jsme proto celou obec, což dokládají údaje v mapě. V každém měřeném profilu byly naměřeny tři údaje, které byly zprůměrovány. Celkem bylo měření na deseti různých místech v nadmořské výšce 820 až 895 metrů n.m.

 

Z měření vyplynulo, že průměrná výška sněhu v celé lokalitě byla 20. ledna odpoledne 87 cm sněhu, přitom němci na svém webu uvádějí hodnotu 148 cm (k 19.1.). Ani v jednom z třiceti měření nebylo naměřeno více než 98 cm (rozmezí 75 cm až 98 cm).

 

Tato lokalita se tedy k velmi neobjektivnímu měření již v našem sněhovém servisu neobjeví, chceme Vám přinášet jen přesná a ověřená a data a Duschlberg to v žádném případě nesplňuje.

 

Fotografie z německého Duschlbergu z 20. ledna 2019: 

{gallery}pocasi/2019/01/01_20_duschlberg{/gallery} 

 

 

Mapa oblasti Duschlberg, v mapě výška sněhu k 20. lednu 2019, zdroj mapy.cz:

 

Oficiální graf stanice Duschlberg, zdroj www.hnd.bayern.de:

text (ir)

foto (ir, mr)