Rekonstrukce státu: Uspěli jsme!

 

 

Svobodný přístup k informacím

 

ČEZ bude muset zveřejňovat své smlouvy! Poslanci schválili zrušení výjimky

 

  

 

 

       Poslanci dne 08.03.2019 schválili zrušení neopodstatněné výjimky pro veřejně vlastněné podniky, které mají cenné papíry na burze. Pokud novelu posvětí Senát, státní firmy – jako ČEZ, ČD, ČD Cargo, ČEPS a Pražská plynárenská -budou v registru zveřejňovat smlouvy, které se netýkají běžného obchodního styku. Společně jsme tak ztransparentnili třeba smlouvy o mediálních či právních službách, sponzoringu a nestandardních nákupech a prodejích za miliony korun!

 

 

 

       „Je to velmi pozitivní posun ohledně narovnání podmínek v sektoru státních firem. I mocný ČEZ bude nyní muset zveřejňovat aspoň některé smlouvy a naplňovat tak určitý standard transparentnosti. Zároveň však není důvod k obavám z konkurence, jelikož ČEZ nebude muset zveřejňovat běžné obchodní smlouvy, což se např. u Budvaru ukázalo jako přiměřené a fungující řešení,” řekl k výsledkům hlasování v Poslanecké sněmovně vedoucí Rekonstrukce státu Josef Karlický.

 

 

 

 rekonstrukce

     V tomto režimu dnes zveřejňuje smlouvy třeba Budvar, jehož tržby, navzdory apokalyptickým varováním některých politiků, průběžně stoupají. Jak zaznělo i na plénu Sněmovny, registr má totiž nejen vyčíslitelné přínosy (ušetřené peníze), ale hlavně znamená posun v uvažování o státních firmách. Možná i díky tomu se nám po 4 letech boje za registr společně podařilo narušit letitou nedotknutelnost ČEZu a dalších státních firem.

 

 

 

       Pro návrh na zrušení výjimek hlasovalo celkem 113 poslanců z hnutí ANO, ČSSD, Pirátské strany, KDU-ČSL, TOP09 a hnutí STAN. Proti hlasovali poslanci KSČM, SPD a ODS. Výsledky hlasování jsou tady. Děkujeme všem zákonodárcům, kteří se podíleli na narovnání zákona o registru smluv!

 

 

  

       To, že se na výjimkách pro ČEZ, ČD, ČEPS a další shodli poslanci, právníci, zástupci podniků i občanský sektor, nám dává naději na úspěch v Senátu nebo jeho přehlasování. A také, že zákon bude fungovat bez problémů a významnějších námitek. Vyhráno ale ještě nemáme. Zanedlouho začneme kvůli výjimkám oslovovat senátory a také plédovat u poslanců za zachování informačního příkazu. 

 

 

 

Za celou Rekonstrukci státu
Olga Pek

{jcomments off}