Dvojité odemykání Otavy v Sušici

Když vodák uslyší hukot peřejí, začíná se mu točit hlava. Trne sladkým očekáváním  že jej osud konečně zanese někam, kde se mu podaří převrátit loď , naštípnout pádlo, ztratit bagáž, utopit háčka a rozbít si hlavu. To vše v zaručeně pravém přírodním prostředí. (vodácká moudra)

 

 

Hned na dvou místech zahájili vodáci v Sušici letošní vodáckou sezonu na Otavě. Vodáci a ochotníci z divadelního spolku SCHODY v sobotu řeku odemkli nezávisle na sobě, ale téměř ve stejnou dobu, hodinu před polednem.

Desítky lodí  i desítky diváků přišly (jely) letos odemknut Otavu v Sušici od tradičního místa u bývalého PDA. Vodácká sezóna byla zahájena veselým “ahóóój!” i přesto,  že se jedna z prvních posádek na prvním jezu “udělala” – ale i to ke správnému zahájení  sezóny vodácké turistiky pat

 

 

Když na jaře začne hřát sluníčko a na horách rozpouštět sněhy , je třeba položit kanoi na řeku a vyrazit „protrhnout pavučinu v jezu“ ! (vodácká moudra)

 

otava odemcena

 

 

Ochotníci ze Schodů, kteří společně jezdí na vodu, vyslali do říčního proudu s klíčem odemykajícím Otavu stejnojmennou vílu, podpořenou družinou rybářů i vodníkem.  Jan co víla Otava otočila klíčem ve vodě, na cestu  se vydala další skupina lodí. Pod čepickým mostem, z něhož  řeku a všechny kdo se na ní pohybují hlídá v životní velikosti skleněný unikát –  svatý Jan Nepomucký, vyslali  mnozí z účastníků první jarní plavby  i tichou prosbu o ochranu a bezpečí ke “svému” patronovi…

 

– red, LN, plzen.idnes.cz –