cetstan1

Do četnické stanice proudily desítky zájemců

Četnická stanice v Klatovech byla zpřístupněna veřejnosti

Ve středu 28. října byl o expozici četnické stanice v Klatovech velký zájem. Četnická stanice se nachází v budově územního odboru Policie ČR v Klatovech, otevřena je vždy při  významné příležitosti.

Současně mohli zájemci o historii shlédnout i výstavku k 70. výročí osvobození Československa, kde byly vystaveny i různé střelné zbraně a dokumenty. Na zde vystavených panelech je zaznamenána i historie četnictva a aktivity členů na různých setkáních.

 

cetstan5

 

Mezi návštěvníky byli i příbuzní bývalých četníků, kteří vykonávali službu na Klatovsku. Zájem o historii četnictva projevilo přes sto padesát občanů. Expozice “Četnická stanice Klatovy” představuje kancelář velitele stanice z období let 1935 – 1938, jejíž vybavení odpovídá předpisu z roku 1927.

 

Dále je expozice doplněna čtyřmi výstavními panely popisujícími historii četnictva na Klatovsku v letech 1850 – 1945, strukturu četnictva na Klatovsku, specializované útvary jako pátrací stanice, pohotovostní oddíl apod.

 

Patří sem i připomínka obětí, tedy četníky padlé při výkonu služby, v období podzimu 1938 a dále četníky popravené v  době Protektorátu Čechy a Morava.

 

cetstan1  cetstan2

 

V letošním roce si připomínáme 70. výročí osvobození Československa. Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava, v březnu 1939, zůstali příslušníci bezpečnostních sborů na svých místech. Někteří setrvali u četnictva či policie, aby mohli pomáhat českému obyvatelstvu a sabotovat německá nařízení. Mnozí uvažovali o opuštění sboru, protože nechtěli sloužit nacistům, ale na žádosti svých velitelů neodešli. V bezpečnostních sborech se podařilo uchovat vlastenecké smýšlení, protože zůstali starší četníci i policisté. Nařízení o propuštění bývalých legionářů z veřejné správy vydaly německé úřady v roce 1941 a týkalo se i četnictva a policie.

 

V roce 1942 probíhal nábor a uvolněná místa začali obsazovat mladí četníci. Ani zavedení německého úřadování od léta 1942 nevzalo sborům jejich národní identitu. V celém sboru bylo jen málo zrádců, kdy chtěli využívat různé prostředky k rychlému služebnímu postupu či k výhodnějším válečným přídělům. Četníci a policisté se museli podílet na různých služebních zákrocích, ale pokud bylo možné, přehlíželi různé přečiny a zločiny. Protože Němci protektorátním bezpečnostním sborům nedůvěřovali, tak v roce 1944 nařídili četnictvu odebrat dlouhé zbraně a do konce války četníci sloužili s pistolemi.

 

Po vypuknutí povstání v květnu 1945 byli četníci a policisté též oporou, protože měli zbraně a výcvik. Když v rozhlase přivolávali pomoc, tak vyzývali české policisty, četníky i vojsko, a právě policisté se zmocnili rozhlasu. Po roce 1948 se na četníky a policisty pohlíželo jako na zastánce prvorepublikové buržoazie a někdy i na kolaboranty. Zřizovatelé expozice se snaží zdokumentovat historii četnictva na Klatovsku v letech 1850 – 1945 a dohledat dokumenty a zejména fotodokumentaci k jednotlivým, zde sloužícím četníkům. 

-dl-