Sušice měla v Praze zastoupení

Závěrečné setkání zástupců smluvních partnerů Projektu systémové podpory rozvoje meziobecní spolupráce v  rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností, se konalo v úterý 27. října v Praze. Více než stovka přítomných  vyslechla shrnutí výsledků projektu v hlavních oblastech (předškolní a základní vzdělávání, sociální péče, odpadové hospodářství) a u volitelných témat, která v rámci celého projektu zpracovávaly v jednotlivých územích realizační týmy. 

 

Sušice – (správní obvod ORP Sušice) – zde měla také své zastoupení. V rámci slavnostního ukončení projektu a závěrečného setkání představila Ing. Andrea Staňková, koordinátorka meziobecní spolupráce  v území, představitelům vedení Svazu měst a obcí ČR (garant projektu)  a ostatním přítomným, výsledky  téměř dvouleté práce pětičlenného realizačního týmu.  Spolu s ní byl v Praze přítomen starosta města Hartmanice Pavel Valdman, jako smluvní partner.

 

praha1

 

“Projekt probíhal od prosince 2013, jeho výsledkem je detailní analýza uvedených oblastí a situace týkající se cestovního ruchu. Nedílnou součástí téměř šestisetstránkového dokumentu, z něhož kromě zmapování aktuální situace vyplývají i problémové okruhy, jsou variantní návrhy jejich řešení a  konkrétní akční plán na následující období.

Meziobecní spolupráce by se v nejbližší době na Sušicku měla ubírat cestou společných zájmů realizovaných prostřednictvím nového Dobrovolného svazku obcí Sušicko, což je nástroj umožňující efektivní  naplňování  i dalších cílů. Významnou pomoc  by správně fungující svazek představoval také pro starosty malých samospráv, jimž by měl poskytovat  administrativní  i poradenský servis,” říká Andrea Staňková.

 

 V každé z uvedených oblastí  jsou “rezervy” a ačkoliv je Sušice ve svém území a v oblasti působnosti velmi dobře “vybavena”, vždy je co zlepšovat.  V zásobníku akcí Akčního plánu jsou tak  připravené projekty pro zlepšení situace v předškolním vzdělávání, rozšíření  péče o seniory, cestovní ruch klade důraz na kvalitní a  dostupné informace,  důležitou součástí je prostupnost a dostupnost celého regionu v návaznosti na okolní lokality.  Odpadové hospodářství se zabývá aktuálně bioodpadem.

20151027 151426

 

“Souhrnný strategický dokument je  platformou nejen pro projekty uvedené přímo v tomto akčním plánu, ale data z něj jsou  využitelná v širokém spektru zájmů, Pracuje s nimi například komunitní plánování,  MAS Pošumaví  v oblasti školství, další zájemci jsou ze sousedních správních obvodů – ty zaujaly především rozvojové projekty sociální péče, na nichž by se rádi spolupodíleli. Věřím, že téměř dvouletá práce tak najde uplatnění v širší rovině,” doplnila Ing. Staňková.

 

V rámci svého vystoupení v Praze předložila konkrétní výsledky a dopady jejich realizace, z pozice koordinátora v “terénu” zhodnotila průběh a přínos projektu a věnovala se i budoucnosti Sušicka.

20151027 153248
“Za podporu   a příležitost děkuji  starostům  Hartmanic Jiřímu Juklovi a Pavlovi Valdmanovi, motivujícím starostům  v území – Petrovi Mottlovi a Josefu Kutilovi a samozřejmě  celému realizačnímu týmu, který odvedl vynikající práci. Děkuji také všem starostům  měst a obcí  správního obvodu ORP Sušice, kteří s námi v projektu aktivně spolupracovali a věřím, že v nastolené spolupráci budou pokračovat.

 

Přeji nám všem, aby vize, které  jsou součástí  strategického dokumentu, byly naplněny.

 

Aby místa pro  dobrý život přibývala a aby důležitost právě jednotlivých měst a obcí, které nejlépe znají potřeby a problémy svých oblastí, a které jsou v první řadě odpovědné za fungující veřejnou správu, měla výraznou ‘sílu hlasu’. Takovou, že bude možné se efektivně zapojit například do procesů tvorby legislativy, bude možné usilovat o to, aby představitelům zejména malých samospráv výrazně ulehčila život a  obce budou trvalými partnery diskusí o finančních prostředcích – se státní správou a krajskou samosprávou,” uvedla v závěru svého vystoupení zastupitelka a radní Sušice.

 

 

A jaká je vize  budoucí Sušice – budoucího Sušicka?

 

“Sušicko, v celém rozsahu správního obvodu ORP Sušice, je klíčovým hráčem v oblasti veřejného života na Šumavě. Všechny obce ve správním obvodu se soustřeďují na plnohodnotný rozvoj regionu směrem k trvale udržitelné kvalitě života obyvatel, ochranu přírodního bohatství „zeleného srdce Evropy“ a ekonomicky efektivní využívání potenciálu území. Preferuje oblast cestovního ruchu jako jednu z nejotevřenějších možností participace na vzájemně prospěšných aktivitách.

 

Sušicko je regionem, který se může pochlubit komplexním zajištěním potřeb svých obyvatel po stránce školství, kultury, sociální a zdravotní péče, sportu. Je oblastí, která, zastoupena „Branou Šumavy (Sušicí)“, klade důraz na zachování čisté, dostupné a bezpečné šumavské krajiny. Otevírá se návštěvníkům ve všech směrech – vychází přitom z tradic, jejichž pozitiva transformuje na požadavky moderní turistiky. Obce ORP Sušice spolupracují na zásadních projektech a v rámci naplnění strategie rozvoje oblasti se spolupodílejí na rozhodování a plánování prostřednictvím svých zástupců, činných v dobrovolném svazku obcí. Při realizaci rozvojových aktivit hojně využívají financování projektů z národních i nadnárodních zdrojů, neváhají oslovit a zapojit také komerční, soukromou a neziskovou sféru.

 

Od nepaměti je Sušice nazývána „Bránou Šumavy“, což je, nejen vzhledem k její poloze, ale i k celkovému pojetí současného i budoucího života na němž se podílejí všechny obce SO ORP Sušice, samo o sobě dostatečnou marketingovou značkou, kterou je třeba udržovat a zkvalitňovat.”

 

 

 praha2

Uznání za kvalitně odvedenou práci realizačního týmu působícího na Sušicku v rámci projektu, vyjádřili na místě i členové odborného týmu SMO ČR, kteří  po dobu projektu  s realizátory  v území spolupracovali a fungovali také jako hodnotitelé jednotlivých fází zpracování analytických i návrhových částí rozvojové strategie.

 

Projekt systémové podpory rozvoje meziobecní spolupráce v  rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností, je plně hrazený plně ze zdrojů OP LZZ, zapojilo se do něj více než 90 % 185 z celkem 205 území správních obvodů obcí s rozšířenou působností (ORP) z celé ČR.

logolink MOS


-tz, red-