Adventní triduum na Mouřenci

Advent je v plném proudu. V neděli rozsvítíme třetí  svíčku na adventním věnci, který stejně jako v minulých letech věnovala kostelu paní Ledvinová ze Sušice.

venec

 

Mouřenecký advent je programově pestrý. Střídá žánry a můžete se tak těšit na chvíle ztišení, ale i na hudební setkání nebo filmové promítání oblíbené vánoční pohádky.

V neděli 13. prosince ve 14 hodin začíná Adventní zastavení – koncert klasické komorní duchovní hudby. Posluchačům se představí sopranistka Irena Pohl Houkalová a cembalista Lukáš Vendl. Na programu budou skladby A. V. Michny z Otradovic, Johanna Sebastiana Bacha, Heinricha Schütze a dalších hudebních velikánů. Vstupenky budou k zakoupení před koncertem (dospělí 100 Kč, mládež a senioři 70 Kč)

tridum

O víkendu ozdobí v kostele opět Alenka Bernardová s manželem vánoční jedličku. Po celý advent mohou lidé přinášet na Mouřenec malé praktické dárky pro seniory v domově důchodců v Sušici. Potřebujete-li vědět víc, všechny informace jsou na www.pratelemourence.cz nebo na Facebooku: www.facebook.com/mourenec.

minulou nedeli pater tomas van zavrel promluvil o adventu a zahral par pisni-foto jirina panuskova

 

Jaké další akce pro Vás Mouřenec chystá?

* V neděli 20. prosince ve 14 hodin vystoupí v kostele oblíbený Žihelský pěvecký smíšený sbor (www.zihelskysbor.cz, www.facebook.com/zihelskysbor). Vstupné bude dobrovolné. Na místě zajistíme prodej svařeného vína a čaje. Během koncertu přivítáme také skauty z Hartmanic, kteří přinesou Betlémské světlo.

 

* Ve čtvrtek – na Štědrý den – otevřeme Mouřenec v 11 hodin. Těšit se můžete na Štědrou hodinku, při které ochutnáte svařené víno, poslechnete si živou i reprodukovanou vánoční hudbu, ucítíte vůni kadidla a můžete na poslední chvíli sehnat nějaký malý vánoční dárek pro své blízké (šumavské podmalby, mouřenecké zvonky a další suvenýry). Štědrou hodinku zakončí ve 12 hodin mouřenecké zvony.

 

* V sobotu – na Štěpána – přivítá Mouřenec místní skupinu Druhý pokus. Těšit se můžete na koledy a vánoční atmosféru se vším všudy.

 

* V neděli 27. prosince zavítá opět na Mouřenec režisér Jiří Strach a zahájí promítání pohádky Anděl Páně, která před 11 lety vznikla částečně i na Mouřenci. Jiřího Stracha důkladně vyzpovídáme. Před časem se totiž objevila informace, že příští rok natočí Anděla Páně 2. Přijďte se zeptat, co vás zajímá!

mourenec - letosni prosinec - foto jana kadlecová

* Ve čtvrtek 31. prosince se v kostele na Mouřenci setkáme těsně před půlnocí. Přesně o půlnoci se rozezní mouřenecké zvony, lidé si připijí a popřejí a poté začne P. Tomas van Zavrel sloužit mši při svíčkách. Silvestrovskou noc jsme na Mouřenci strávili už dvakrát, kostel byl vždy zaplněn a setkání mělo komorní a velmi mimořádnou atmosféru. Teď u toho můžete být i Vy.

 

-tz-