Ústní zdraví – třetí díl

Čištění zubů

Čištění zubů je nezbytnou součástí osobní hygieny a svým způsobem jej praktikujeme všichni. Avšak způsob, jakým jej provádíme, může mít vliv na naše dentální zdraví. Nedbalost, nesprávné pomůcky nebo nesprávná technika čištění může vést k řadě problémů, jako je zubní kaz, onemocnění dásní nebo dokonce vážnější onemocnění. Správná technika čištění, použití správného kartáčku a samozřejmě pravidelné návštěvy zubního lékaře a dentální hygienistky jsou klíčové pro udržení zdraví našich zubů.

Zásadním krokem pro udržení správné ústní hygieny je pravidelné čištění zubů, které pomáhá odstranit zubní plak. Plak je tenká vrstva složená ze slin, zbytků potravy, a hlavně bakterií a vzniká během dne i noci. Neodstraňujeme-li plak správně a pravidelně, na povrchu zubu se hromadí a způsobí v populaci nejrozšířenější onemocnění – zubní kaz a zánět dásní. Zubní kaz vzniká působením kyselin, které produkují bakterie živící se zejména cukry z naší stravy. Vyprodukované kyseliny naleptávají sklovinu a kaz se postupně dostává hlouběji do struktury zubu. Kaz, který se nachází ve sklovině, nebolí, proto o něm ani nemusíme vědět a lze zjistit jen z rentgenových snímků. Pokud se však dostane do zuboviny, můžeme cítit občasnou citlivost. V případě největších bolestí, které nám nedovolí ani spát, došel kaz až do zubní dřeně. Až v tomto nejhorším stavu vyhledáváme pomoc zubního lékaře.

Zánět dásně vzniká v důsledku nahromadění plaku v dásňovém žlábku. Dásňový žlábek je malý prostor nacházející se mezi zubem a dásní a je indikátorem zdravého parodontu (závěsného aparátu zubu). Běžná hloubka dásňového žlábku je přibližně 2 mm a v případě nahromadění plaku a bakterií se tento prostor prohlubuje a vzniká zánět dásně. Zánět dásně poznáme tak, že je dáseň zarudlá, oteklá a při doteku krvácí. Zdravá dáseň nekrvácí a její krvácení je jen známkou nedostatečné hygieny, nejčastěji mezizubních prostor. Z počátku je toto onemocnění pouze problémem dásní a nebolí, v případě, že zánět postihne i kost a celý parodont, hovoříme o zánětu parodontu, neboli parodontóze. Při neléčené parodontitidě dojde v konečném důsledku ke ztrátě zubu.

Zubnímu kazu i zánětu dásní se dá snadno předcházet, a to zejména správnými dentálními pomůckami a technikou čištění zubů. Musíme také brát v potaz, že zubní kaz ani zánět dásně nejsou dědičným onemocněním a vznikají jen z nedbalé dentální hygieny.

Nejzákladnějšími pomůckami individuální ústní hygieny je běžný a mezizubní kartáček. Pro nejúčinnější odstranění zubního plaku je třeba jej odstraňovat zejména mechanicky.

Ideální zubní kartáček by měl mít měkké, husté a rovně střižené štětiny, které jsou šetrné k dásním, ale zároveň dostatečně efektivní pro odstranění plaku. Kartáček by měl být uchopen tak, aby jeho štětiny směřovaly do dásňového žlábku. Kartáček přikládáme z poloviny na zub a z poloviny na dáseň a následně provádíme krouživý pohyb (Bassova metoda). Na měkký kartáček není potřeba tlačit a jeho tvar by měl být po celou dobu používání stejný. Pokud je váš kartáček po chvíli zničený, znamená to, že na kartáček tlačíte. Tím nejen poškozujete dáseň zubu, ale takové čištění není efektivní. Správné vyčištění kartáčkem můžete jednoduše zkontrolovat pomocí jazyka. Pokud jsou všechny plošky zubu na jazyk hladké, máte vyhráno.

Elektrický zubní kartáček by měl být zejména šetrný. Nejlepší volbou jsou kartáčky sonické, které fungují na principu vysokofrekvenčních vibrací. K zubu je přikládáme stejně jako kartáček běžný, ale neděláme s ním žádné krouživé pohyby a nevyvíjíme na něj absolutně žádný tlak.

Mezizubní kartáček je důležitý pro odstranění plaku z míst, kam běžný zubní kartáček nedosáhne. Správnou velikost mezizubních kartáčků by měl určit odborník a je třeba je používat tak, aby nedošlo k jejich poškození. Vkládejte kartáček do prostoru opatrně, s mírným tlakem.

Zubní nit je zejména jen doplňkem čištění. Svoji úlohu může plnit v místech, kam opravdu mezizubní kartáček neprojde. Technika se zubní nití je však velmi obtížná, a proto je vždy jednodušší a efektivnější použít mezizubní kartáček. 

Solo kartáček je malinký kartáček s jedním svazkem štětin (proto jednosvazkový) a je určen zejména pro dočištění špatně přístupných míst, nebo jej užívají ti, kteří jsou rádi pečliví. Pravidelné a správné čištění zubů je klíčovým krokem k udržení zdravých dásní a zubů. Vhodná technika a kvalitní pomůcky jsou základem pro odstranění zubního plaku a prevenci onemocnění, jako je zubní kaz a zánět dásní. Pro správný výběr pomůcek individuální dentální hygieny a techniky čištění je nejlepší se obrátit na dentální hygienistku.


Pro další informace o celkovém, a především zubním zdraví sledujte další příspěvky.


Přehled dílů

První díl – Více než hezký úsměv
Druhý díl – Faktory ovlivňující dutinu ústní


Bc. Krausová Sarah, DiS.


dentální hygienistka
Stomatologické centrum Vimperk