Ústní zdraví – čtvrtý díl

Od dentální hygieny k běhu a výživě 

Již od útlého věku jsem tíhla k řádu a seberozvoji. Cílevědomost a disciplína mi nechyběly jak ve školních, tak v mimoškolních aktivitách a tento přístup mi pomohl nejen v osobním, ale i v profesním životě. Studium dentální hygieny mi otevřelo nový pohled na význam zdravého životního stylu a jeho neodmyslitelné propojení s ústní hygienou. 

Po hodinách strávených nad učivem jsem si uvědomila, že pro mé psychické i fyzické zdraví je potřeba více, než jen teoretické znalosti. Tehdy jsem začala běhat. Běh přinesl mému životu jak duševní vyrovnanost, tak zlepšení fyzické kondice. Díky pravidelnému tréninku, monitorování pokroku pomocí chytrých hodinek a účasti na amatérských závodech jsem si vyvinula silnou vůli, odolnost a vytrvalost. 

S rostoucím zájmem o zdravý životní styl jsem se po ukončení studia dentální hygieny rozhodla rozšířit své vědomosti v oblasti sportu a výživy. Studiem tohoto oboru jsem nalezla souvislost mezi stravou, pohybem a psychickým stavem. Uvědomila jsem si, že správná výživa a pravidelný pohyb jsou stejně jako správná ústní hygiena nezpochybnitelnou součástí udržení celkového zdraví.

V praxi se snažím tyto informace předávat i svým pacientům a zdůrazňuji jim, jak důležitá je strava v oblasti prevence ústního i celkového zdraví člověka. Vždyť naše ústa jsou jakousi vstupní branou – co do nich vložíme, to ovlivňuje celé naše tělo. Například při zánětu dásní pronikají davy bakterií přímo do cévního řečiště a polknutím do trávicího traktu, což poukazuje i na nezbytnost pečlivé ústní hygieny.

Hygienu, výživu a pohyb můžeme považovat za pilíře zdravého životního stylu. Každý z těchto aspektů přináší benefity jak pro fyzické, tak pro psychické zdraví. Prvním krokem na cestě k lepšímu zdraví může být návštěva dentální hygieny. Při první návštěvě probereme vhodné dentální pomůcky a ukážeme si, jak o dutinu ústní správně pečovat.


Pokud byste rádi dentální hygienu navštívili, neváhejte se objednat u nás ve stomatologickém centru U svaté Anny. Naše klinika se nachází ve Vimperku, ve městě jež je nazývaným bránou Šumavy. 

Objednat se můžete telefonicky na čísle: +420 380 428 840 

Těšíme se na Vaši návštěvu 


Pro další informace o celkovém, a především zubním zdraví sledujte další příspěvky.


Přehled dílů

První díl – Více než hezký úsměv
Druhý díl – Faktory ovlivňující dutinu ústní
Třetí díl – Čištění zubů


Bc. Krausová Sarah, DiS.


dentální hygienistka
Stomatologické centrum Vimperk